Moody's sporoča, da se je politično ozračje v Sloveniji izboljšalo, kar povečuje verjetnost uresničitve dodatnih gospodarskih in fiskalnih reform. Dosežena stabilizacija bančnega sektorja pa zmanjšuje prihodnja tveganja za morebitne dodatne pritiske na javne finance.

Bonitetna agencija predvideva, da bodo politike v podporo pozitivnemu razvoju dogodkov ostale na mestu in bo dolg države začel počasi upadati po letu 2015.

Po mnenju analitikov agencije je vlada na poti, da uresniči cilj znižanja proračunskega primanjkljaja pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda v letošnjem letu.

Agencije pozivajo k privatizaciji

Agencija je še navedla, da bi bonitetno oceno Slovenije lahko zvišali v primeru nadaljnjega napredka pri privatizaciji, fiskalnih reformah in znakov pozitivnih sprememb pri upravljanju in konkurenčnosti gospodarskega sektorja, saj bi se s tem izboljšali kratkoročni izgledi za rast.

Z zvišanjem bonitete Slovenijo vse tri bonitetne agencije uvrščajo med države z nizkim tveganjem, so danes v sporočilu v odzivu na oceno Moody's zapisali na ministrstvu za finance.

Ob tem na ministrstvu še poudarjajo, da je donosnost slovenskih desetletnih državnih obveznic po odločitvi ECB za kvantitativno sproščanje padla pod raven desetletnih italijanskih državnih obveznic in je v petek dosegla raven 1,439 odstotka, kar je 38 bazičnih točk nižje kot v četrtek.