Agencija je tako ohranila bonitetne ocene 109 bank v EU, na Norveškem in v Liechtensteinu. Od tega je 82 poslabšal obete s stabilnih v negativne. Pri 21, med drugim v NLB in NKBM, je obete ohranil stabilne, pri dveh bankah jih je popravil iz stabilnih v pozitivne, pri štirih pa je ohranil pozitivne obete.

Moody's je izboljšal le oceno slovaške podružnice banke Češkoslovenska obchodna banka, ki je v lasti belgijske skupine KBC.

Moody's je v gospodarsko pomembnejših članicah EU revidiral ocene 12 nemških, 10 francoskih, osmih avstrijskih, petih švedskih, štirih italijanskih, treh nizozemskih, dveh španskih in ene britanske banke.

Moodey's oceni zvišal že konec januarja

Za pregled ocen so se v Moody's odločili po dogovoru EU glede drugega stebra bančne unije oz. o mehanizmu za reševanje bank. Poslabšanja obetov so predvsem posledica vključitve t.i. načela bail-in v reševanje evropskih bank, kar pomeni, da bodo morali pred državo za reševanje banke prispevati lastniki in imetniki podrejenega dolga.

Moody's je sicer ocene NLB in NKBM za eno stopnjo zvišal 30. januarja, potem ko je država obe banki sanirala z dokapitalizacijo in prenosom slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Začela pa je pregled bonitetne ocene Abanke. Banki se obeta zvišanje dolgoročne kreditne ocene, ki je trenutno pri Caa2. Odločitev so sprejeli na podlagi pričakovanj, da bo Abanka po potrditvi načrta prestrukturiranja s strani Evropske komisije del slabih terjatev na DUTB, sledil pa bo še drugi del državne dokapitalizacije.