Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi v prihodnjih tednih objavila nov, že četrti razpis za prodajo Mladinske knjige (MK) Založbe. A tokrat v vodstvu slabe banke ne bi prodali celotne družbe, temveč zgolj njeno zdravo jedro.

Po neuradnih informacijah naj bi v DUTB že pripravili cenitve, ki bodo podlaga za oddelitev nepremičnin in dolgov na novoustanovljeno družbo. To bi v naslednjem koraku odkupila DUTB, MK Založba pa bi del nepremičnin vzela v najem. Skupno bi se s tem manevrom MK Založba rešila okoli 20 milijonov evrov posojil in slabih 25 milijonov evrov nepremičnin, vendar pa bi po novem namesto obresti plačevala višje najemnine. Že doslej je MK Založba za najemnine plačala skoraj dva milijona evrov na leto, z oddajo svojih naložbenih nepremičnin pa ustvarila le okoli 650.000 evrov prihodkov.

Daleč največje premoženje novoustanovljene nepremičninske družbe bi bil skladiščno-logistični center na Brnčičevi cesti v Ljubljani, ki ga MK Založba že sedaj delno oddaja zunanjim najemnikom in za katerega so bili potencialni kupci pripravljeni plačati bistveno manj, kot so zanj želele iztržiti banke. Uprava MK Založbe in banke so namreč za ta logistični center pričakovale od 10 do 15 milijonov evrov, medtem ko so ga potencialni kupci vrednotili na le okoli pet milijonov evrov. »Trenutno smo v zaključni fazi priprave strategije za MK Založbo. Pričakujemo, da bomo v začetku prihodnjega leta sprejeli odločitev, v kakšni obliki nadaljevati prodajni postopek,« so pojasnili v DUTB.

Za nakup MK Založbe naj bi se še vedno zanimal litovski založnik Alma Littera, ki so ga na zadnji dražbi premagala Učila International Srečka Mrvarja. Ta je tedaj plačal tudi pol milijona evrov varščine, vendar pa v pogodbenem roku nato ni nakazal preostalih petih milijonov evrov kupnine. A tokrat v DUTB za MK Založbo ne morejo pričakovati večje kupnine. Največja slovenska založniška skupina bo namreč letošnje leto predvidoma končala z le okoli 75 milijoni evrov prihodkov, kar je skoraj polovico manj kot leta 2008. Po tem, ko so opazneje zmanjšali število zaposlenih, naj bi se sedaj poslovanje sicer nekoliko stabiliziralo, vendar pa skupina MK Založba že vse od leta 2010 posluje z izgubo.