Štiri mesece po tistem, ko je Slovenski državni holding (SDH) prvič vložil zahtevo za sklic skupščine Darsa, na kateri bi zamenjal njegove nadzornike, se bodo ti očitno dokončno morali posloviti s položaja.

Po naših informacijah naj bi namreč SDH, ki ga vodi Matej Pirc, še ta teden na skupščini razrešil nadzorni svet Darsa in vanj imenoval štiri nove člane. Kdo bodo novi nadzorniki družbe, ki je v izključni državni lasti, včeraj ni bilo mogoče izvedeti. Njihova imena bodo uradno znana na sami skupščini, ki so jo na Darsu v zadnjih mesecih skušali na vse načine zavleči v čas po državnozborskih volitvah. V vsakem primeru bo v nadzornem svetu Darsa prišlo do večplastnih sprememb. Ne le zato, ker je bila aktualna nadzorniška ekipa, ki jo vodi Dušan Hočevar, imenovana še v času vlade Janeza Janše: v njej tako sedijo člani SDS, SLS in DeSUS. V SDH naj bi z zamenjavami želeli presekati tudi domnevno preveliko povezanost uprave, ki jo vodi Matjaž Knez, in nadzornega sveta.

Predstavniki države, ki sedijo v njem, so namreč v zadnjih dveh letih upravi pri domala vseh bolj ali manj spornih vprašanjih pokrili hrbet. Že lani so tako na Darsu ustanovili hčerinsko podjetje Delkom, na katerega je družba prenesla upravljanje optičnega omrežja ob avtocestnem križu. Iz besedila koncesijske pogodbe za upravljanje in vzdrževanje avtocest, ki je eden ključnih Darsovih dokumentov, je razvidno, da bi morali pred tem pridobiti soglasje vlade. Tega na Darsu niso storili, pri tem pa jih je podprl tudi nadzorni svet, ki ga je SDH zaprosil za stališče.

Podoben primer je bila nagrada za upravo. Čeprav je bil lanski 35-milijonski dobiček Darsa v veliki meri posledica podražitve vinjet in padca temeljne obrestne mere euribor, nadzorni svet Darsa ni okleval pri odločitvi, da se članom uprave izplača sprejemljivi prejemek v višini petine letne plače. Zadnja tovrstna zgodba je razpis za elektronsko cestninjenje. Tega so na Darsu pripravili za objavo kljub temu, da država še ni spremenila zakonodaje, ki bi sploh omogočila cestninjenje v prostem prometnem toku. Tudi v tem primeru se je nadzorni svet družbe zgolj »seznanil« s pripravami.