V Mercatorju so si očitno zadali, da letos poleg nekaterih nepremičnin in Pekarne Grosuplje prodajo tudi Intersport ISI in Modiano, ki ustvarita skoraj 150 milijonov evrov prihodkov na leto, zaposlujeta pa več kot 1000 delavcev. Po neuradnih informacijah naj bi se o prodaji svojega trgovca s športno opremo že dogovarjali z nosilcem franšize, švicarsko družbo Intersport Group. Zbrali naj bi tudi že nezavezujoče ponudbe za Modiano, vendar pa lahko za svojega trgovca s tekstilom pričakujejo zgolj minimalno kupnino.

Modiano v Mercatorju namreč prodajajo brez njenih nepremičnin, ki bi jih kupec vzel v dolgoročni najem. Toda za zdaj ni mogoče izključiti, da jim bo na koncu uspelo prodati le nekaj deset najdonosnejših lokacij, preostale pa bodo morali zapreti. Medtem ko Intersport ISI velja za eno izmed najdonosnejših Mercatorjevih hčerinskih družb, Modiana že vrsto let posluje z visoko izgubo. Pri prodaji Modiane upravi Mercatorja svetuje Ilirika Igorja Štembergerja, Intersport ISI pa za njih prodaja Unicredit, sicer tudi ena izmed ključnih svetovalk Agrokorja Ivice Todorića.

Milijoni za slovenski S. Oliver

Po neuradnih informacijah naj bi se za nakup Mercatorjevega trgovca s tekstilom zanimal mariborski poslovnež Marko Arsenovič, vendar zaradi slabega poslovanja Modiane na koncu ni oddal ponudbe. Po neuradnih informacijah naj bi Arsenovič skupaj z nemškim koncernom S. Oliver Bernd Freier zdaj želel kupiti le Modianine trgovine na najboljših lokacijah, medtem ko bi preostale pustil Mercatorju.

Brata Marko in Aleksander Saša Arsenovič sta bila do konca leta 2013 (so)lastnika slovenskega S. Oliverja, ki sta ga ustanovila pred 25 leti. Toda pred štirimi leti sta 50-odstotni delež S. Oliverja SLO prodala investicijski družbi Texlog, ki po dostopnih podatkih sodi v nemško skupino S. Oliver Bernd Freier. Iz dokumentov, ki nam jih je uspelo pridobiti, je razvidno, da sta za polovico družbe brata Arsenovič tedaj iztržila osem milijonov evrov, še dodatnih sedem milijonov evrov pa sta konec leta 2013 dobila za svoj preostali lastniški delež.

S prodajo mariborskega trgovca sta torej brata Arsenovič skupno iztržila okoli 15 milijonov evrov. V to sicer niso vključene dividende in nekatere nepremičnine, ki sta jih že leta 2009 oddelila na družbo Galerija Gosposka. Ta ima po zadnjih podatkih v lasti za okoli šest milijonov evrov nepremičnin, leta 2013 pa je ustvarila 1,5 milijona evrov prihodkov. Ob dokončnem izstopu iz lastništva S. Oliverja SLO sta morala Arsenoviča podpisati tudi konkurenčno klavzulo. Brez soglasja nemške skupine torej do konca letošnjega leta ne smeta opravljati nobenih funkcij ali biti lastnika konkurenčne družbe v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, v Bosni in Hercegovini in Črni gori.

Nedonosni tekstilni trgovec

Skupina S. Oliver SLO, ki vključuje tudi hčerinsko družbo na Hrvaškem, je v letu 2013 ustvarila 36 milijonov evrov prihodkov. To je približno četrtino manj, kot se ocenjujejo letni prihodki Mercatorjevega tekstilnega trgovca. Toda v primerjavi z Modiano je S. Oliver SLO bistveno bolj donosen. Čeprav so se mu v zadnjih letih nekoliko znižali prihodki, vseskozi posluje z dobičkom. Leta 2013 je čisti dobiček skupine znašal 0,9 milijona evrov, celotni konsolidirani dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa 3,3 milijona evrov. Zaradi nedonosnega poslovanja je morala Modiana od leta 2012 zapreti že 27 nedonosnih trgovin. Konec septembra je imela Skupina Mercator še 94 tekstilnih prodajaln, ki se razprostirajo na 45.600 kvadratnih metrih.