Potem ko so v Mercatorju začeli postopke prodaje za skupno več kot 200 milijonov evrov poslovno nepotrebnih nepremičnin, 46 trgovin in trgovskih središč na Hrvaškem, Pekarne Grosuplje in hčerinske družbe Mercator Emba, bodo kmalu naprodaj tudi nekatere preostale hčerinske družbe slovenskega trgovca.

Unicredit prodaja Intersport ISI, Štemberger pa Modiano

Po neuradnih informacijah so v Mercatorju za svetovalca pri prodaji družbe Intersport ISI že izbrali Unicredit, medtem ko kupca za tekstilnega trgovca Modiana za njih išče lastnik borznoposredniške hiše Ilirika Igor Štemberger. Prav tako naj bi v Mercatorju med naftnimi trgovci neformalno že preverjali interes za nakup 21 bencinskih servisov Maxen, pripravljali pa naj bi se tudi na začetek prodaje M-Tehnike. Skupno prispevajo omenjene hčerinske družbe oziroma njihove dejavnosti k letnim prihodkom Skupine Mercator okoli 400 milijonov evrov oziroma približno 15 odstotkov konsolidiranih prihodkov.

Največja med posameznimi dejavnostmi, ki so trenutno naprodaj, je M-Tehnika, katere letne prihodke ocenjujejo na nekaj manj kot 150 milijonov evrov. Konec junija je imel Mercator sicer le še 65 prodajaln z izdelki za dom, saj je vse tehnične trgovine na Hrvaškem zaprl. Že lani pa je uprava Mercatorja pod vodstvom Tonija Balažiča hčerinske družbe, ki se ukvarjajo s prodajo izdelkov za dom, pripojila k matični družbi oziroma k lokalnim hčerinskim družbam. Podobno so v Mercatorju v zadnjem letu dni zaprli tudi več nedonosnih trgovin Modiane, ki ima po zadnjih podatkih še okoli 90 trgovin, od tega polovico v Sloveniji. Njihove letne prihodke ocenjujejo na okoli 50 milijonov evrov.

Mercatorjeva strategija se »ujema« z Agrokorjevo

»Pred zaključkom procesa podrobnosti ne moremo komentirati,« so nam povedali v Mercatorju in dodali, da bodo sredstva iz prodaje neosnovnih dejavnosti namenili za znižanje zadolženosti ter investicije v razvoj osnovne dejavnosti. To pa je, kot poudarjajo, le še trgovina z izdelki za vsakdanjo potrošnjo. »Ta cilj je skladen tudi s strategijo novega lastnika, ki je bila predstavljena v okviru prevzemne ponudbe in prospekta,« so še povedali v Mercatorju in dodali, da je to dogovorjeno tudi z bankami.

Po navedbah naših virov bo Mercatorju najlažje uspelo prodati Pekarno Grosuplje in Embo, ki na leto ustvarita 16 oziroma 22 milijonov evrov prihodkov. Za Pekarno Grosuplje naj bi se, kot smo razkrili v Dnevniku, potegoval hrvaški Mlinar, medtem ko naj bi Emba zanimala zlasti Podravko. Slednja naj bi hkrati prevzela tudi proizvodnjo zamrznjenega testa, ki jo prodajata Ledo in Frikom (v lasti Agrokorja).

Veliko zanimanja pa naj bi bilo po neuradnih podatkih tudi za Intersport ISI, ki je poleg Embe eno najbolj donosnih Mercatorjevih hčerinskih podjetij. Slovenski Intersport ISI je namreč lani ob nekaj več kot 50 milijonih evrov prihodkov ustvaril 2,1 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) in 1,3 milijona evrov čistega dobička. Z upoštevanjem Intersportovih prodajaln na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Črni gori pa so skupni prihodki te dejavnosti znašali okoli sto milijonov evrov.

S prodajo do stotin milijonov

Koliko kupnine lahko Mercator pričakuje od prodaje nepremičnin, hrvaških trgovin, hčerinskih družb in posameznih dejavnosti, za zdaj ni znano. Po dostopnih podatkih pa bi znesek znašal med 300 in 400 milijoni evrov. Samo s prodajo tega premoženja in z upoštevanjem zadnje dokapitalizacije bi se torej finančni dolg Skupine Mercator znižal pod pol milijarde evrov, kar bi Todoriću tudi omogočilo, da si iz Mercatorja začne izplačevati dividende. Po neuradnih informacijah bo namreč Mercator dividende lahko začel izplačevati šele, ko se bo neto finančni dolg znižal pod štirikratnik letnega EBITDA. Ob tem omenimo, da je Agrokor za nakup delnic Mercatorja – brez upoštevanja dokapitalizacije – skupno plačal le 261 milijonov evrov, celoten prevzem pa je financiral z dolgovi.

Po dogovoru z bankami upnicami Mercator kupnine iz prodaje poslovno nepotrebnega premoženja sicer ne bo smel izplačati Agrokorju, temveč jo bo moral v prvi vrsti nameniti za znižanje obveznosti do dobaviteljev, investicije ter znižanje svojega finančnega dolga. Bankirji so pred dnevi sicer že umaknili zastavne pravice s terjatev Intersport ISI, Mercator Embe, M-Energije in invalidskega podjetja Mercator IP, ki za zdaj še ni naprodaj. Te terjatve je namreč Mercator junija letos zastavil za zavarovanje svojih posojil, brez umika zastavnih pravic pa svojih hčerinskih podjetij ne bi mogel prodati oziroma bi se lahko nadejal zgolj minimalne kupnine. Prvotno je bila na Mercatorjevih hčerinskih družbah vpisana zastavna pravica za skupno skoraj 800 milijonov evrov posojil, a so to vrednost pred dnevi znižali na le še slabih 64 milijonov evrov.