Dosedanji člani, poleg Lahovnika še Bojan Brank, Rok Rozman, Boris Galić, Zdenko Podlesnik in Marjeta Zevnik, so odstopne izjave podali takoj po sporočilu konzorcija prodajalcev Mercatorja o sklenjenem poslu z Agrokorjem oz. kmalu potem, ko je slednji objavil ponudbo za prevzem še preostalih delnic.

Novi nadzorniki Kuštrak, Todorić in Crnjac prihajajo neposredno iz vodstva Agrokorja, Darko Knez je predsednik uprave Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum, Ivica Mudrinić pa je predsednik Združenja hrvaških delodajalcev. Lahovnik ostaja nadzornik tudi po Agrokorjevem prevzemu vajeti v največjem slovenskem trgovcu.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković je sicer po današnji skupščini poudaril, da je po nekaterih podatkih od nekaj več kot 11.000 malih delničarjev Mercatorja Agrokorjevo prevzemno ponudbo, ki se izteče v ponedeljek opoldne, doslej sprejela več kot polovica. "Mali delničarji imamo 15-odstotni delež, tako da bo naš delež očitno upadel pod 10 odstotkov in zakonska možnost večinskega delničarja bo prej ali slej izkoriščena, da bomo torej mali delničarji iztisnjeni iz družbe," je ocenil.

Drugače pa meni predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. Tudi on je pojasnil, da je ponudbo Agrokorja sprejelo okoli 6000 preostalih delničarjev, vseeno pa pričakuje, da Agrokorju ne bo uspelo pridobiti več kot 90-odstotnega deleža Mercatorja. "Kaže, da bo v družbi ostalo toliko delničarjev, da ne bodo izpolnjeni pogoji za iztisnitev," je povedal.

Tako Verbič kot Stanković sta sicer izpostavila, da mora Agrokor tudi v primeru iztisnitve preostalim delničarjem vsaj še leto dni zagotoviti ceno, ki je bila za delnico ponujena ob prevzemu, torej 86 evrov.

S prodajo stabilizacija lastniške strukture družbe

V Mercatorju pravijo, da se je s prodajo Agrokorju stabilizirala lastniška struktura družbe, ob upoštevanju zavez, ki jih je dal hrvaški koncern, in navedb v prospektu o poslovni politiki po prevzemu pa naj bi imel prevzem ugodne učinke na uresničevanje glavnih interesov Mercatorja.

Nestabilna lastniška struktura v preteklih letih je imela negativne učinke na delovanje skupine Mercator. Ta je lani beležila 16,9 milijona evrov čiste izgube, medtem ko je leta 2012 ta znašala 104 milijone evrov. Družba Mercator pa je imela po predlanski izgubi v višini 74,7 milijona evrov lani 35,6 milijona evrov čiste izgube.

V letošnjem prvem polletju je skupina ustvarila 1,3 milijarde evrov prihodkov iz prodaje, kar je v skladu z načrti in štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lanskega leta. Dobiček iz poslovanja je znašal 11,8 milijona evrov.