Menedžerjem Minerva, ki je specializiran za vrtanje in razstreljevanje, je v začetku tedna uspelo dokončno prevzeti lastniški nadzor nad družbo. Izplačali so vzajemni sklad Alta Senior in odkupili njegov 20-odstotni paket delnic. Direktor Minerva Vojko Reven skupaj s preostalimi vodilnimi kadri neposredno in prek družbe pooblaščenke Pomin obvladuje že več kot 80 odstotkov lastništva, ta delež pa naj bi si zdaj želeli še povečati.

»Alta Senior si je že pred leti želela izstopiti iz lastništva, vendar se nam tedaj ni uspelo dogovoriti o višini kupnine. Zdaj so svoja pričakovanja bistveno znižali, Minervo pa je letos prodal tudi svojo hčerinsko družbo na Hrvaškem,« izplačilo edinega večjega lastnika, ki ne prihaja iz vrst zaposlenih, pojasnjuje Reven. Višine kupnine ni želel razkriti, del stroškov pa sta na svoja pleča prevzeli tudi hčerinski družbi Minerva, ki sta skupaj odkupili deset odstotkov delnic.

Medtem ko je menedžerjem uspelo zapreti lastništvo Minerva, se ta po več letih krize znova pobira. Pred dnevi so namreč z ameriškim Austin Powder sklenili dogovor o poslovnem sodelovanju in si s tem odprli tudi vrata do donosnega nemškega trga. »Z ameriško multinacionalko smo podpisali triletni dogovor o sodelovanju v Nemčiji. Za njih bomo na tem trgu opravljali vrtalna dela, naslednji teden pa bomo v Nemčiji odprli tudi našo podružnico,« je povedal Reven. Dodal je, da bodo zaradi tega v prihodnjih dveh letih število zaposlenih povečali za okoli 20 odstotkov, od partnerstva z Austin Powder pa si obetajo tudi visoko rast prihodkov.

Po štirih nedonosnih letih bo Minervo letos ponovno posloval z dobičkom, čeprav bodo njihove rezultate po napovedih Revena še vedno bremenili nekateri odpisi terjatev. »Preživeli smo 21 stečajev v gradbeništvu, zaradi česar smo morali v zadnjih letih oblikovati visoke oslabitve terjatev, rešiti pa se nam je uspelo predvsem zaradi poslov v tujini,« je dodal. Zaradi propada dobršnega dela slovenskega gradbeništva ter majhnega števila novih nepremičninskih projektov so v Minervu že pred leti dali večji poudarek vrtanju za toplotne črpalke. Ta dejavnost zdaj predstavlja že okoli 20 odstotkov njihovih letnih prihodkov.