Menedžerji in drugi (nekdanji) vodilni delavci v domžalskem Heliosu, združeni v družbi pooblaščenki Heldom, si bodo do konca meseca razdelili 2,7 milijona evrov.

Toliko denarnih sredstev je v Heldomu ostalo po tem, ko so v okviru prevzema prodali tri odstotke delnic Heliosa, poplačali vse obveznosti in stroške, povezane s poslovanjem in likvidacijo. Za delnice Heliosa so od avstrijskega Ringa prejeli 4,47 milijona evrov, državi so morali plačati več kot pol milijona evrov davka, preostalih 1,35 milijona evrov pa so nakazali Heliosu in s tem povrnili kratkoročno likvidnostno posojilo. Zdaj si bodo likvidacijsko maso razdelili lastniki Heldoma v sorazmerju s svojimi deleži.

Največ, dobrih 227.000 evrov, bo dobil nekdanji predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec. Nekdanji član uprave Marko Vresk bo prejel nekaj več kot 182.000 evrov, nekdanji direktor Colorja Matjaž Hafner okoli 127.000 evrov, še deset drugih delničarjev pa bo prišlo do več kot 50.000 evrov. Do sredstev likvidacijske mase Heldoma bo po dostopnih podatkih upravičenih skupno 150 delničarjev. Za delnico Heldoma bodo dobili dobrih deset evrov. Ob tem velja spomniti, da so obstoječi in nekdanji zaposleni v Heliosu v Heldom vlagali privatizacijske certifikate.

V Dnevniku smo pred kratkim razkrili, da je Helios januarja letos odobril Heldomu 1,27 milijona evrov visoko kratkoročno posojilo. Pod posojilno pogodbo se v imenu Heliosa ni podpisal Slavinec, ampak kar takratni član in zdajšnji predsednik uprave Aleš Klavžar. S tem je pomagal Heldomu pri poplačilu drugih finančnih obveznosti. Toda neimenovani upnik, ki je več let financiral lastništvo pomembnega dela Heliosovih delnic, v nasprotju s pričakovanji ni katera od slovenskih bank, ampak skrivnostno podjetje s Češke. Temu je Heldom nakazal dobrih 1,2 milijona evrov, ki jih je pred tem dobil od Heliosa.

Gre za podjetje Progresivni Finančni Tehnologie s sedežem v Pragi, v svojem poročilu navaja likvidacijski upravitelj Heldoma Peter Zupan. Lastnik češkega podjetja je v javnosti neznano podjetje Group Line Alliance iz Paname, njegov zastopnik pa Genadii Gordiienko iz Ukrajine. Ali ima oziroma je imel Helios z njim kakršno koli poslovno razmerje, v zadnjih dneh v domžalski družbi nismo mogli preveriti. Iz češkega poslovnega registra pa je razvidno, da se je podjetje že nekajkrat preimenovalo in tudi redno menjava lastnike. Še leta 2011 je bilo v lasti podjetja iz Londona in podjetja s Sejšelov, za katerimi stojijo malo znani posamezniki iz Češke, Ukrajine in Rusije. 1,2-milijonsko posojilo je bilo sicer odobreno novembra tistega leta.

Heldom je imel s češkim podjetjem sklenjeno tudi opcijsko pogodbo za prodajo lastnih delnic. Teh je imel nazadnje za 21,5 odstotka. Kot navaja Zupan, je bila pogodba sklenjena že v januarju 2008, in sicer s podjetjem Vostok Motors, nato pa je bila prenesena na podjetje Progresivni Finančni Tehnologie. Kljub vsemu pogodba ni bila uveljavljena, saj je prišlo do prevzema Heliosa.