Medtem ko se v Vipi Holdingu pripravljajo na prodajo Mlinotesta, vodilni kadri ajdovske pekarske skupine pa s pomočjo Občine Ajdovščina zbirajo denar za izvedbo menedžerskega prevzema, na dan prihajajo nove informacije o skritih financerjih operacije Mlinotest. Po neuradnih informacijah naj bi imel pri menedžerskem prevzemu Mlinotesta eno ključnih vlog tudi nekdanji predsednik uprave Vipe Holdinga in prvi nadzornik Mlinotesta Borut Kuharič, ki je v zadnjih sedmih letih predsedniku uprave Mlinotesta Davidu Nabergoju okoli podjetja pomagal graditi obrambne zidove.

Ali bo Kuharič v lastništvo vstopil preko dokapitalizacije menedžerske družbe Mlino ali morda preko holdinga Fin Vita, ki že ima v lasti slabih 20 odstotkov Mlinotestovih delnic, ni znano. Naši viri pa ne izključujejo, da je prav Kuharič dejanski lastnik Fin Vite, ki je uradno sicer v lasti Mirana Kovača. Spomnimo, da je Fin Vita v lastništvo Mlinotesta vstopila ob zadnji dokapitalizaciji, konec lanskega leta pa je odkupila tudi Žitov 17-odstotni paket delnic Mlinotesta. Ta posel pa je praktično v celoti financirala kar Skupina Mlinotest, ki je Fin Viti odobrila 4,5-milijonsko dolgoročno posojilo, ki je po dostopnih podatkih zavarovano zgolj z menicami.

Kuharič se na naše klice ni odzval, v Mlinotestu pa na izrecno vprašanje, ali bo njihov predsednik nadzornega sveta sodeloval pri prevzemu, niso odgovorili. Povedali so zgolj, da ga trenutno ni med lastniki družbe Mlino. Med največjimi lastniki te menedžerske družbe pa je s 16-odstotnim deležem Matija Majcenovič, nekdanji direktor Vipe Holdinga in eden najožjih Kuharičevih sodelavcev, ki je bil leta 2007 imenovan v upravo Mlinotesta.

Nabergojevi molčijo, kako bi financirali prevzem

Kako nameravajo sploh financirati menedžerski prevzem, v Mlinotestu še ne želijo razkriti. Doslej pa jim je po dostopnih podatkih uspelo zbrati nekaj več kot dva milijona evrov, od česar bi jim 0,9 milijona evrov zagotovila Občina Ajdovščina. A dejstvo je, da menedžerjem niti ni treba odkupiti 77-odstotnega paketa delnic, ki je posredno in neposredno v lasti Vipe Holdinga. Za zaprtje lastništva bi bil namreč poleg deleža v lasti Fin Vite dovolj že 30-odstotni paket delnic, ki ga je Kuharič sredi leta 2012 prenesel na družbo Go!. Ta je bila prvotno v lasti njegovega prijatelja in poklicnega igralca golfa Iva Stomilovića, ki ni kupnine nikoli poravnal, pred kratkim pa je svojo družbo za nekaj tisoč evrov prodal družbi Vipa Nepremičnine (v lasti Vipe Holdinga).

Na terjatvi Vipe Holdinga do družbe Go! ima zastavno pravico vpisana Gorenjska banka. Toda po pojasnilih likvidacijskega upravitelja Vipe Holdinga Mirana Gomboča lahko te delnice Mlinotesta kljub temu neovirano prodajo. »Pričakujem, da bomo razpis za dražbo objavili konec letošnjega leta oziroma najkasneje v začetku januarja,« nam je povedal Gomboč, ki pričakuje, da se bo prodaji pridružila tudi Gorenjska banka. A v tej naj bi imeli več pomislekov. Ker Nabergoj že od vsega začetka zavrača pozive, naj potencialnim vlagateljem omogoči izvedbo skrbnega pregleda, bi bili po vsej verjetnosti menedžerji edini dražitelj, posledično pa kupnina ustrezno nižja.

Nadzira Abanko in svetuje njenemu dolžniku

Ali bo naprodaj celoten 77-odstotni ali le tretjinski delež Mlinotesta, bo v veliki meri odvisno prav od Gorenjske banke in Abanke Vipe, ki imata na večjem delu delnic Mlinotesta vpisano zastavno pravico in ki sta tudi daleč največji upnici Vipe Holdinga. Toda v holdingu desetmilijonske terjatve Abanke ne priznavajo in se skušajo tej obveznosti izogniti.

Ob tem pozornost zbujajo informacije, da Vipi Holdingu pri prodaji Mlinotesta svetuje kar odvetnica Barbara Kürner Čad, ki je od začetka oktobra tudi članica nadzornega sveta Abanke. O potencialnem konfliktu interesov, ko na eni stani nadzira Abanko, na drugi pa svetuje enemu njenih največjih dolžnikov, Kürner-Čadova Abanke ni obvestila, niti se ji to ne zdi potrebno. »Abanka je svoje terjatve prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in z Vipo Holdingom nima več ničesar,« nam je povedala Kürner-Čadova. Kot je še dodala, je Vipi Holdingu začela svetovati pred približno mesecem dni, torej le kratek čas za tem, ko je bila imenovana v nadzorni svet Abanke.

Kako je Mlinotest končal pod okriljem Vipe Holdinga

Mlinotest je Vipa Holding prevzel že v začetku leta 2007, ko sta se za nakup družbe javno borila Žito in Pekarna Blatnik, nato pa sta Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba (danes SDH) svoj delež nepričakovano prodali Vipi Holdingu. Vse do leta 2012 je Vipa Holding obvladoval »le« dobro polovico lastništva, nato pa mu je preko dveh dokapitalizacij v skupni višini devet milijonov evrov uspelo pridobiti statutarno večino.

Toda kot smo razkrili, je praktično vsa sredstva za dokapitalizacijo svojemu večinskemu lastniku tedaj zagotovil kar Mlinotest. Sočasno ko je Vipa Holding dokapitaliziral Mlinotest, je namreč ta od njega odkupil za okoli milijon evrov delnic Save Re in Letrike, dvorec Zemono ter proizvodni kompleks Lipe v Ajdovščini. Za slednjega je Mlinotest odštel preko sedem milijonov evrov. Dvorec Zemono je Mlinotest medtem za okoli 2,1 milijona evrov že prodal družbi Vipavski hram, ki je bila tedaj v lasti znanega primorskega gostinca Tomaža Kavčiča. Danes je dvorec Zemono v lasti nizozemskega finančnega holdinga TVPD, ki je tesno povezan s Sandijem Češkom.