VZMD je na vse politične stranke, ki se na nedeljskih volitvah potegujejo za podporo volivcev, naslovil konkretni vprašanji. Zanima jih, ali bodo v primeru izvolitve v DZ podprli oblikovanje sporazumnega dogovora med državo in fizičnimi osebami, "malimi nepoučenimi vlagatelji", o popravi oškodovanja, ki so ga v okviru lanske sanacije bank utrpeli z izbrisom.

Sprašujejo jih tudi, ali bodo v primeru pogajanj o vstopu v vladno koalicijo zahtevali vnos takšnega dogovora v koalicijsko pogodbo. Na podlagi tega se bodo, kot pravijo, lažje odločili o podpori strankam in kandidatom za poslance.

Razlaščena več kot četrtina prebivalstva

Poleg tega so premierki, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek poslali odprto pismo, v katerem jo pozivajo k popravi krivic. Znova so ji predstavili nekatera dejstva v zvezi z izbrisom ter prizadetimi imetniki obveznic in delnic, tokrat predvsem v primeru NKBM, kjer je bila v preteklosti članica nadzornega sveta.

V VZMD opozarjajo, da je bila v okviru lanske sanacije v treh bankah z večinskim državnim lastništvom - Novi Ljubljanski banki, Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Abanki Vipa - razlaščena več kot četrtina vsega prebivalstva.

Po njihovih podatkih je škodo utrpelo blizu 100.000 imetnikov bančnih delnic in 2000 lastnikov podrejenih obveznic ter okoli 500.000 državljanov, ki varčujejo v pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah, izgube pa so utrpela tudi številna podjetja in občine.