Čeprav si je slovenski poslovnež iz ZDA Robert Antunovič zelo prizadeval, da mu prodajalci Elana omogočijo ekskluzivna pogajanja za nakup begunjske družbe, pri tem ni bil uspešen. Za nakup Elana naj bi sicer Antunovičeva ameriška družba Boba Ing ponudila najvišjo ceno.

Kljub temu pa je pred preostalima dvema ponudnikoma – češkim proizvajalcem smuči Sporten in nemškim finančnim skladom Adcuram – Antunovič v rahli prednosti, saj je oddal najvišjo ponudbo. Če bo izpolnil še nekatere zahteve, bi ga državni lastniki Elana lahko začeli obravnavati kot tako imenovanega prednostnega ponudnika. To pomeni, da bi se lastniki družbe z drugimi ponudniki še vedno pogajali, vendar pa morebitne boljše ponudbe ne bi sprejeli, dokler Antunovič ne zaključi poglobljenega skrbnega pregleda in morda izboljša svojo ponudbo.

Zakaj Elanovi lastniki niso uslišali prošnje Antunoviča, ki je pred leti v ZDA začel proizvodnjo nosil za otroke (kengurujčkov), in se za nakup družbe z njim začeli ekskluzivno pogajati, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Možen odgovor pa bi lahko bil, da so v preteklosti pri podobnih pogajanjih prodajni postopki nazadnje propadli. Takšnega spodrsljaja si v Elanu tokrat ne morejo privoščiti. Če bo tudi vnovični prodajni postopek spodletel, se bo namreč družba izjemno težko izognila insolvenčnemu postopku.

Državni lastniki naj bi sicer dobili najbolj ustrezne ponudbe za Elan doslej. Tako naj bi Antunovič predložil ustrezna potrdila, da naj bi mu prevzem Elana pomagala financirati ena od vodilnih svetovnih bančnih skupin JPMorgan Chase. Tudi münchenski sklad Adcuram ima močno finančno zaledje. Za prevzeme ima na voljo 150 milijonov evrov, v zadnjih letih pa je prevzel šest družb iz raznih panog, ki ustvarijo okoli 700 milijonov evrov prihodkov na leto. Po naših informacijah je Adcuram v Slovenijo pripeljal nemški poslovnež Gerd Springer, lastnik podjetja Springer AG Mergers & Acquisitions. V zadnjem času je Springer v Sloveniji dokaj aktiven. Ravno na podlagi njegovega posredovanja se je za nakup Polzele ogrel eden od najbogatejših zemljanov Robert Ng Chee Siong.

Za možne kupce pomembno oviro pri prevzemu družbe predstavlja zahteva nekdanjega predsednika uprave Elana Uroša Koržeta za izplačilo nagrade. Ta poskuša v dveh tožbah za vodenje družbe od leta 2000 do 2003 izterjati več kot 10 milijonov evrov. Potem ko je višje sodišče lani v obeh postopkih razsodilo v korist Elana, je vrhovno sodišče pred kratkim obe sodbi razveljavilo. Podobno kot pred leti londonski finančni sklad Argus Capital, ki se je zanimal za nakup Elana, naj bi se tudi Antunovič s Koržetom že dogovarjal o izvensodni poravnavi obveznosti.