Vstop novega večinskega lastnika v Pivovarno Laško bo očitno potekal po bistveno drugačnem scenariju, kot si je zamislila njena uprava. Medtem ko je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko novega lastnika nameraval izbrati kar sam, nato pa bi o njegovem izbrancu na skupščini odločali delničarji, bodo zdaj vajeti iz rok uprave prevzeli prav ključni delničarji Laškega.

Po navedbah naših virov bo moral namreč potencialni vlagatelj, ki bo oddal najvišjo ponudbo, najprej podpisati kupo-prodajno pogodbo s konzorcijem največjih lastnikov in najprej odkupiti njihove delnice pivovarne. Šele v drugem koraku bi nato v Pivovarni Laško izvedli dokapitalizacijo, vendar bo to odvisno že od novega večinskega lastnika. Ta bi se namreč lahko odločil, da v Laško ne bo vložil dodatnega kapitala, temveč bo družbi priskrbel svoje vire financiranja oziroma bo z obstoječimi bankami upnicami sklenil nov dogovor.

Nadzorniki Zorka postavili na realna tla

Naj največje lastnike Pivovarne Laško vključi v postopek izbire strateškega partnerja, so Zorku včeraj naložili tudi nadzorniki. Po neuradnih informacijah naj bi tako uprava Pivovarne Laško s konzorcijem največjih lastnikov na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank, Kapitalsko družbo, KD Skladi, Alpen Invest in Zavarovalnico Triglav že na jutrišnjem sestanku uskladila podrobnosti medsebojnega sodelovanja. To naj bi med drugim predvidevalo oblikovanje posebne delovne skupine lastnikov, ki bo vključena tudi v vsa pogajanja. Ena od njenih prvih nalog bo preveritev prodajnega postopka, saj naj bi med drugim pregledala, koga vse so k sodelovanju pri dokapitalizaciji v Laškem sploh povabili in kako so izbrali vlagatelje, ki bodo v prihodnjih dneh začeli opravljanje skrbnega pregleda.

Še pred nekaj dnevi je Zorko lastnike in nadzornike prepričeval, da zaradi kratkih časovnih rokov postopka dokapitalizacije in prodaje pomembnega paketa delnic ni mogoče voditi hkrati. Pri tem naj bi se skliceval zlasti na banke, ki da zahtevajo konec dokapitalizacije najpozneje do konca junija prihodnje leto. Toda neformalno preverjanje lastnikov pri ključnih upnicah naj bi pokazalo, da se Laščanom še zdaleč ne mudi tako zelo, kot skuša v javnosti prikazati njena uprava. Tudi če dokapitalizacija v prvi polovici prihodnjega leta ne bo končana, naj večina bank zaradi tega ne bi odstopila od dogovora o dolgoročnem reprogramu okoli 240 milijonov evrov posojil. To navsezadnje ni niti v njihovem ekonomskem interesu, saj trenutno s posojili Pivovarni Laško ustvarjajo visoke dobičke.

Prav tako se banke zavedajo, da bo bodoči lastnik po vsej verjetnosti Pivovarni Laško zagotovil svoje, cenejše vire financiranja. Letna obrestna mera, ki jo bankam plačuje Skupina Pivovarna Laško, naj bi se namreč gibala okoli petih odstotkov, že znižanje za eno odstotno točko pa bi dobiček pred davki zvišalo za več kot dva milijona evrov.

Coca-Cola znova v boju za Radensko

Zorku pa očitno do konca letošnjega leta ne bo uspelo prodati niti Radenske. Po neuradnih informacijah naj bi se namreč v boj za nakup te hčerinske družbe znova vključila tudi Coca-Cola oziroma njena grška hčerinska družba. Spomnimo, da so se Američani pri morebitnem nakupu Radenske ohladili zlasti zaradi prevelikih tveganj, povezanih z denacionalizacijskimi spori.

Toda v zadnjem času je Laščanom na upravni enoti Gornja Radgona in na višjem sodišču v Ljubljani uspelo dobiti dve pomembni sodni zmagi, zaradi česar naj bi jih Coca-Cola obvestila, da namerava oddati novo zavezujočo ponudbo. Po neuradnih informacijah naj bi ameriška skupina to naredila do konca decembra, nadzorni svet Pivovarne Laško pa bo o prodaji Radenske odločal predvidoma sredi januarja. Že pred tem pa se bo razjasnilo tudi, koliko je za potencialne prevzemnike Pivovarne Laško vredna Radenska oziroma ali je sploh smiselno to družbo prodati ločeno. Kot smo razkrili, naj bi najmanj trije potencialni prevzemniki poleg pivovarn Union in Laško želeli kupiti tudi Radensko.

Doslej sta bili favoritinji za prevzem Radenske združeni češka Kofola in Skupina P&P primorske družine Polič, ki bi za družbo plačali nekaj več kot 60 milijonov evrov. A polovico kupnine bi morala Pivovarna Laško nemudoma po prodaji nakazati Radenski, pri kateri je že pred leti najela za 33 milijonov evrov posojil.