Medtem ko japonska finančna skupina DC Advisory skuša k sodelovanju pri privatizaciji Cinkarne Celje pritegniti zlasti azijske in evropske kemijske koncerne, bo celjski metalurg delničarjem letos očitno moral izplačati celotni preostanek bilančnega dobička.

Uprava Cinkarne Celje je sicer delničarjem letos nameravala izplačati za 6,5 milijona evrov dividend, vendar se je konzorcij največjih lastnikov po neuradnih informacijah odločil, da bodo na torkovi skupščini predlagali izplačilo tudi preostalih 2,5 milijona evrov bilančnega dobička. Za to naj bi se lastniki odločili zlasti zaradi boljšega poslovanja ter velikega zanimanja med potencialnimi investitorji za nakup Cinkarne Celje. Če bo predlog za izplačilo dividend na skupščini tudi potrjen, bo Cinkarna Celje v vsega štirih letih skupno izplačala kar za 30 milijonov evrov dividend, pri čemer je od leta 2008 z dobički iz poslovanja že odplačala za visokih 85 milijonov evrov bančnih posojil. Izplačilo višjih dividend za Cinkarno ne bi smelo predstavljati večjih težav, saj je imela konec marca le še za dobra dva milijona evrov najetih posojil, v kratkoročnih depozitih in na transakcijskem računu pa za več kot sedem milijonov evrov sredstev.

Konzorcij največjih lastnikov Cinkarne Celje na čelu z Modro zavarovalnico, Slovensko odškodninsko družbo, NLB, NKBM in družbama za upravljanje NFD in KD Skladi pričakuje, da jim bo prodajne postopke uspelo končati že letos. Doslej naj bi načelen interes za nakup 75-odstotnega deleža Cinkarne izrazilo že več potencialnih strategov, med katerimi naj bi bilo več manjših metalurgov iz Azije, Italije, Španije in Avstrije. Cinkarna Celje je po navedbah naših virov zanimiva zlasti za azijske kemijske konglomerate, ki bi z nakupom celjske družbe dobili dostop do evropskega trga in tehnologije. Bistveno manj pa naj bi bilo zanimanja med večjimi svetovnimi proizvajalci titanovega dioksida, ki se že več let soočajo z velikimi težavami pri poslovanju. Ameriški DuPont se zaradi visokih izgub denimo iz panoge celo umika in namerava dejavnost bodisi prenesti na novo družbo bodisi se povezati s kemijskim koncernom Tronox.

Uspešen konec prodajnih postopkov bo v veliki meri odvisen od podrobnega okoljevarstvenega skrbnega pregleda, ki ga bodo pred nakupom zagotovo želeli opraviti potencialni kupci. V Cinkarni so doslej sicer že oblikovali za 23 milijonov evrov ekoloških rezervacij. Toda vprašanje je, ali bi to zadoščalo za odpravo vseh morebitnih okoljskih tveganj in sanacijo odlagališč Za Travnik in Bukovžlak, ki se razprostirata na 50,6 oziroma 36 hektarjih. O uspešnem koncu prodajnih postopkov pa očitno dvomijo v Banki Koper, ki je tudi edina večja lastnica Cinkarne Celje, ki ne sodeluje pri privatizaciji in ki že več dni na borzi prodaja svoje delnice.