Med tistimi, ki se poskušajo znebiti večmilijonskih dolgov, so tudi znani slovenski poslovneži, podjetniki, župani... Nekdanji lastnik Tosame Boštjan Nagode, ljubljanski kralj betona Rok Furlan, poslovnež Janko Jurca, znan iz afere Rdeči križ, nekdanji stečajni upravitelj Janez Artič, večni župan Zavrča Miran Vuk, nekdanji prvi mož postojnskega Epica Edvard Progar, lastnik Veletekstila Anton Maglica, televizijec Vladimir Vodušek, ustanovitelj odškodninske družbe Poravnava Rok Snežič in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič so le nekateri med njimi, ki so končali v postopku osebnega stečaja.

Ne glede na to, ali so v stečaju pristali na lastno pobudo ali so jih tja pahnili upniki, so danes lastniki kvečjemu bagatelnega premoženja, njihovi bančni računi pa so že dlje časa prazni. Vile, jahte in podjetja, ki so jih do pred nekaj leti imeli v lasti, so »izginili«. Prodali ali podarili so jih ožjim družinskim članom, prijateljem ali slamnatim osebam. Tako je imel Furlan, ki naj bi utajil za več kot milijon evrov davkov, na dan razglasitve osebnega stečaja v lasti le ničvredne delnice in 221 evrov na računu. Še dlje je šel Nagode. O njegovem preteklem premoženju ni ne duha ne sluha, prebivališče pa je prijavil na naslovu starejše stavbe v Celju, ki jo za svoje »posle« uporabljajo tako imenovani pogrebniki podjetij.

Na varno prenašali vile, stanovanja in podjetja

Po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, so našteti pred rokami upnikov na varno spravili za skupno več deset milijonov evrov premoženja. Nagode, ki je v preteklosti posloval tudi prek podjetij iz davčnih oaz, se po neuradnih informacijah prevaža naokoli v avtomobilu prestižne znamke, Tosama pa je pristala v lasti njegove sestre.

Furlan kljub osebnemu stečaju še naprej vodi betonarno Projekt Beton, ki je v lasti podjetja poštnega nabiralnika iz Velike Britanije. Bival naj bi za Bežigradom, v enem od vrhnjih nadstropij novejše stavbe v bližini hotela Austria Trend. Po dostopnih podatkih gre za več kot 300 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki mu pripada še 115 kvadratnih metrov velika odprta terasa. Tudi Vodušek je še pred propadom Info TV na sina in hčer prepisal lastništvo dveh velikih stanovanj v Zupančičevi jami v Ljubljani.

Za družinske nepremičnine je poskrbel tudi Maglica, za katerim je ostalo pogorišče in za več kot 23 milijonov evrov neporavnanih obveznosti. Z več kot 14 milijoni evrov terjatev je njegova največja upnica Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na hrvaško podjetje, s katerim uradno ni povezan, je prenesel stanovanje v staromeščanski stavbi v Tržiču, obenem je soprogi prepustil tudi svoj del podjetja, ki upravlja Vilo Andor, eno najlepših na Obali.

Upravitelji pogledujejo za premoženjem partnerjev

Na nezadovoljstvo upnikov, ki od bankrotiranih poslovnežev zaman terjajo milijone, so ti svoje nepremičnin v Sloveniji prenesli še pred začetkom obdobja izpodbojnosti, torej vsaj tri leta pred začetkom stečaja. V primeru, da imajo v lasti kakšne počitniške rezidence na Hrvaškem ali haciende na Karibih, pa je malo verjetno, da bi jih upniki tudi pripeljali v njihove stečajne mase. Postopki so namreč dragi, dolgotrajni in vprašljive uspešnosti.

Ena od možnosti za polnjenje praznih stečajnih mas bi lahko bilo premoženje v lasti najožjih družinskih članov. Upravitelja Jeršičevega in Vukovega osebnega stečaja sta opozorila na precejšnje premoženje njunih zakoncev. Soproga župana Vuka naj bi imela v bančnem depozitu kar 600.000 evrov, za katere je po sodbi sodišča prve stopnje »verjetno izkazano«, da so bili pridobljeni v času trajanja zakonske zveze. Če se bo potrdilo, da gre za skupno premoženje, bi potemtakem depozit sodil v stečajno maso.

Vodušek še trepeta

Čeprav upravitelji in upniki zelo neaktivno brskajo po premoženju, ki bi ga bankrotirani poslovneži prepustili družinskim članom, je nekaterim že spodletel poskus odpusta obveznosti, torej da bi se po končanem preizkusnem obdobju odkrižali dolgov. Prvi od bolj izstopajočih imen je po dostopnih podatkih Nagode, ki ga je v osebni stečaj poslala koroška Raiffeisen banka. Odpustu Nagodetovih obveznosti so ugovarjale banke upnice, stečajna upraviteljica Romana Kuhar Puc pa se je z njimi strinjala in sodišče jim je, kot nam je pojasnila, prisluhnilo.

Drugi, ki bi lahko kljub predlaganemu odpustu obveznosti obtičal z visokimi dolgovi, je Vodušek, in sicer zaradi očitkov o delu na črno. Vodušek je tudi po propadu Info TV nadaljeval vodenje tedenske oddaje Vroči stol, po novem prek podjetij svojega sina Dejana Voduška. Toda na fiduciarni račun, kjer upravitelj zbira sredstva za poplačilo upnikov, se denar ni stekal. To je zmotilo tudi ptujsko sodišče, ki je Voduškovo stečajno upraviteljico Kuhar-Pučevo pozvalo, naj preveri, ali Vodušek morda ne krši svojih zakonskih obveznosti. Vodušek naj bi pojasnil, da je delo za sina opravljal brezplačno, in se pokesal, kako je odločilo sodišče, pa za zdaj ni znano.