Čeprav je bil nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski pred letom dni oproščen zlorabe notranjih informacij pri nakupih delnic Petrola, se mora poslovnež spet zagovarjati pred temi obtožbami.

Višje sodišče v Mariboru je namreč nedavno ugodilo pritožbi tožilstva in razveljavilo oprostilno sodbo iz lanskega oktobra, zadevo pa vrnilo v sojenje na okrajno sodišče v Ljubljani. Za to se je odločilo zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka. Očitno se je strinjalo z očitkom tožilstva, da je bila sodba okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko pomanjkljiva, saj v njej ni mogoče najti dejstev in okoliščin, na katerih temelji njen izrek oprostilne sodbe. Jenkova bo morala tako ponoviti sojenje, včeraj pa bi že morala potekati obravnava.

Spomnimo, Kryžanowski se je na zatožni klopi znašel skoraj pet let po spornih nakupih delnic Petrola, zaradi katerih si je nakopal ovadbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Takrat še prvi mož naftnega trgovca je 100 delnic družbe kupil v drugi polovici aprila 2008, in to tik pred objavo rekordnih rezultatov. Zanje je plačal 63.000 evrov, njihova vrednost pa se je v nekaj tednih zvišala za več kot deset odstotkov. Če bi jih Kryžanowski prodal, bi dobro zaslužil. Ker pa jih je obdržal (verjetno tudi zaradi organov pregona), so delile bridko usodo drugih delnic na Ljubljanski borzi, danes pa so vredne le dobrih 33.000 evrov.

V osmih mesecih, kolikor časa je na ljubljanskem okrajnem sodišču potekalo prvo sojenje, so bili zaslišani tako Kryžanowski kot njegovi nekdanji sodelavci. Pri vsem tem je bilo ključno vprašanje, kdaj je Kryžanowski izvedel za rekordne rezultate, ki so spodbudili rast vrednosti delnice. Sodišče je zanimalo, ali je bil Kryžanowski na finančnem kolegiju aprila 2008, vendar se drugi udeleženci tega niso (več) spomnili. tm