Medtem ko ima Skupina Krka čedalje večje težave pri prodaji, v večini regij pa se sooča s padcem prihodkov, bodo delničarji novomeškega farmacevta letos skupno dobili za kar 55,2 milijona evrov dividend. Delničarji so namreč na včerajšnji skupščini skoraj soglasno podprli predlog uprave, po katerem bo Krka letos izplačala 2,1 evra bruto dividende za delnico oziroma tretjino več kot lani.

Hkrati so delničarji podprli umik celotnega sklada lastnih delnic, ki je trenutno na borzi vreden več kot 180 milijonov evrov. Umik lastnih delnic, ki ga je uprava prvotno nameravala uporabiti za prevzeme manjših konkurentov, so že lani zahtevali hrvaški pokojninski skladi, ki pa so bili s svojo zahtevo očitno leto dni prezgodnji.

Uprava Krke pod vodstvom Jožeta Colariča je včeraj sicer dobila novo pooblastilo za nakup do deset odstotkov lastnih delnic. Zaradi umika lastnih delnic in podelitve novega pooblastila za njihov nakup lahko delničarji Krke prihodnje leto pričakujejo še nekoliko višje dividende, saj se bo dobiček delil na manjše število delnic. Za letošnje leto v Krki napovedujejo okoli 170 milijonov evrov konsolidiranega čistega dobička, kar je približno toliko, kot so ga ustvarili v preteklem letu, medtem ko so se v prvem četrtletju soočali s skoraj 20-odstotnim padcem.

Višina letošnjega dobička bo sicer v veliki meri odvisna od razmer v Ukrajini in Rusiji, kjer novomeški farmacevt ustvari tretjino vseh prihodkov, padec vrednosti ruskega rublja pa je imel letos že velik negativen vpliv na Krkin dobiček. V Krki v prihodnjih tednih pričakujejo tudi odločitev evropske komisije, ki je že pred šestimi leti začela preiskavo proti farmacevtski skupini Servier in nekaterim drugim generičnim farmacevtskim proizvajalcem. Tem namreč Bruselj očita, da so pri prodaji zdravila perindopril za zdravljenje visokega krvnega tlaka kršili pravila EU o varstvu konkurence. V Krki očitke zanikajo, a so že leta 2009 kljub temu oblikovali za 47,5 milijona evrov rezervacij. V primeru, da bi Krka iz postopka izšla brez sankcij oziroma bi bile te nižje od oblikovanih rezervacij, bi to avtomatično povečalo njihov dobiček, medtem ko bi morebitna višja kazen na dobiček vplivala negativno.

Kako je Krka poslovala v prvem letošnjem polletju, za zdaj še ni znano, saj je Colarič na skupščini razkril le prodajne rezultate po posameznih regijah. Skupni prihodki Krke so se v prvi polovici letošnjega leta zvišali za le slabega pol odstotka, na 599,4 milijona evrov. Prihodki so bili na medletni ravni višji zgolj v vzhodni in jugovzhodni Evropi, kjer so bili višji za pet oziroma 11 odstotkov, medtem ko se je Krka na preostalih trgih soočala s padcem. V srednji in zahodni Evropi so se jim tako prihodki znižali za tri odstotke, na domačem trgu pa za kar 11 odstotkov.