Nekdanjemu predsedniku upravnega odbora in večinskemu lastniku Ete Draganu Marjanoviću grozi večletna zaporna kazen zaradi osemmilijonskega oškodovanja kamniške prehrambne družbe. Ljubljanska policijska uprava je namreč Marjanovića zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in pranja denarja kazensko ovadila pri okrožnem državnem tožilstvu, za vsako od obeh kaznivih dejanj pa je zagroženo do osem let zapora.

Poleg Marjanovića, ki je s spornimi posojili Eto skoraj pripeljal na rob bankrota, so ovadene še štiri fizične osebe. Po naših informacijah sta med njimi tudi njegova dolgoletna poslovna partnerica Metka Hrovat in srbski državljan Slaven Živković. Hrovatova je v sodnem registru vpisana kot večinska lastnica in zastopnica družbe Absolutist, ki ji je Eta posodila štiri milijone evrov brez potrebnih zavarovanj, a tega denarja nikoli ni dobila nazaj. Absolutist je tudi lastnik družbe Fineta, ki si je od Ete sposodila milijon evrov, a tudi tega denarja kamniška družba ni dobila vrnjenega.

Marjanovića in Hrovatove nam za komentar ni uspelo priklicati. Kot smo razkrili, ju je zaradi teh poslov ovadil Živković, ki je sprva sodeloval pri prevzemu Ete, a naj bi mu Marjanović kmalu po izpeljanem nakupu zaprl dostop do družbe in celo prepovedal vstop v podjetje. Medtem ko kriminalisti Marjanoviću očitajo oškodovanje Ete zaradi spornih posojil, pa se je Živković na tnalu organov pregona znašel zaradi poslov z lastnimi delnicami. Ko je Volksbank unovčila zavarovanja in konec leta 2012 Eto prodala holdingu AG Aleša Musarja, Roka Habinca in Marka Koniča, je Eta od Živkovićeve družbe Eterra kupila za 2,6 milijona evrov lastnih delnic. Iz PU Ljubljana so sporočili, da naj bi bile te delnice zastavljene za posojilo ene od bank, kar pa Živković zanika. »Ne vem, kaj bi lahko bilo narobe s prodajo delnic. Eterra je Eti pred dvema letoma prodala okoli 25 odstotkov delnic, paket delnic, ki je bil obremenjen z zastavno pravico, pa je tedaj na dražbi prodala Volksbank,« nam je povedal Živković. Zatrdil je še, da z nakupom lastnih delnic Eta ni bila oškodovana, saj jih je nemudoma po nakupu z minimalnim dobičkom prodala naprej holdingu AG.

Kdo sta preostala dva ovadena, policija uradno ni pojasnila. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nekdanjega direktorja Ete Andreja Stuška in predstavnico zaposlenih v nadzornem svetu Sonjo Voljkar. A po navedbah naših virov je Stušek iz uprave Ete leta 2011 odstopil prav zaradi nestrinjanja z izčrpavanjem družbe in ni pristajal, da bi se premoženje kamniške družbe prek posojil pretakalo k Marjanovićevim družbam. Prav tako naj teh poslov ne bi podpirala niti Voljkarjeva, spornih posojil pa nadzorni svet oziroma upravni odbor Ete sploh ni potrjeval.