Nizozemska Aktiva Holdings, okoli katere je privatizacijski mogotec Darko Horvat osnoval svoj imperij, je končala v stečaju.

A če je imela nizozemska finančna skupina še ob začetku svetovne finančno-gospodarske krize za skoraj pol milijarde evrov premoženja, je danes slika povsem drugačna. Aktiva Holdings, ki je ob koncu svoje poti poslovala pod imenom CG Venture, ima namreč v lasti le še za nekaj deset tisoč evrov nelikvidnih in težko prodajljivih finančnih naložb ter nepremičnin v Sloveniji. To pa bo zadoščalo zgolj za poplačilo nekaj odstotkov vseh dolgov. Teh sta Aktiva Holdings in njena hčerinska družba Aktiva Sei, ki je prav tako končala v stečaju, po ocenah njunega stečajnega upravitelja Jasperja Berkenboscha iz mednarodne odvetniške pisarne DLA Piper za seboj pustili za okoli sto milijonov evrov. Prav toliko neporavnanih dolgov ima tudi slovenski holding CG Invest, bolj znan pod nekdanjim imenom Aktiva Naložbe. Kaj se je zgodilo s premoženjem Aktive Holdings, s katero je Horvat leta 2009 pretrgal vse poslovne in lastniške vezi, bodo poleg Nizozemcev ugotavljali tudi stečajniki več slovenskih podjetij iz skupine Aktiva, ki so v zadnjem letu druga za drugo končala v stečaju, ter organi pregona.

Stečajni upravitelj CG Investa Boštjan Pavec je namreč pred dnevi kriminalistom predal tudi drugi sklop kazenskih ovadb zoper najmanj pet nekdanjih vodilnih kadrov propadlega slovenskega holdinga, ki naj bi jim med drugim očital zlorabo položaja in pravic ter oškodovanje upnikov. Koga vse je ovadil, Pavec ni želel komentirati, prav tako ne izsledkov forenzične revizije, ki je v zadnjih mesecih potekala v družbi. S pojasnili so bili skopi tudi na Policijski upravi Ljubljana. Njihov tiskovni predstavnik Vinko Stojnšek nam je namreč potrdil le, da vodijo predkazenski postopek v zvezi s poslovanjem CG Investa, ki ga usmerja ljubljansko okrožno državno tožilstvo. Toda podrobnosti zaradi tajnosti predkazenskega postopka in varstva osebnih podatkov ni mogel komentirati. Po neuradnih informacijah naj bi bili med ovadenimi eden izmed najožjih Horvatovih sodelavcev Andrej Ručigaj, Jordan Eržen, ki je vodil več podjetij iz skupine, ter italijanski državljan Zaki Ishag, po njegovih navedbah zadnji lastnik skupine Aktiva.

Organi pregona in nizozemski odvetniki pa lahko pri svojem delu očitno računajo tudi na pomoč slovenskih bank, ki so samo v stečaju CG Invest prijavile za skupno sto milijonov evrov terjatev. Kot smo razkrili v Dnevniku, naj bi največje banke upnice s pomočjo Banke Slovenije že več mesecev opravljale neke vrste koordinirano revizijo, prek katere želijo dognati, kje je končalo premoženje nekoč mogočne skupine Aktiva Holdings. A večjega uspeha doslej niso imele. Tako ne preseneča, da so se bankirji zdaj odločili, da to nalogo prepustijo Nizozemcem, ki naj bi jim že pokrili tudi prvi del stroškov.

»Aktiva Holdings je imela v preteklosti veliko premoženja. Toda večina je bila še pred stečajem prenesena na eno od nizozemskih fundacij,« nam je povedal Berkenboscha, ki skuša zdaj ugotoviti, ali je te posle še mogoče razveljaviti. A premoženje na nizozemski fundaciji ni ostalo dolgo, saj je po navedbah naših virov že kmalu za tem potovalo naprej na različna podjetja od Cipra, Gibraltarja, Velike Britanije, Luksemburga do Hongkonga, kjer se tudi končajo vse sledi.

Ishaga nam za komentar ni uspelo priklicati. Njegovi kontaktni podatki javno namreč niso dostopni, z njim pa v stik ni uspelo stopiti še niti Nizozemcem. Ručigajev odvetnik Blaž Kovačič Mlinar ovadb ni želel komentirati, češ da z njimi niso seznanjeni. »V Aktivi sem bil zadolžen zgolj za računovodstvo, pri sprejemu odločitev pa nisem sodeloval, niti nisem bil prisoten na nobenem sestanku z bankami,« pa je kakršne koli nepravilnosti zanikal Eržen. Več podjetij iz skupine je sicer ugasnilo prav na njegovem domačem naslovu, kamor so pred tem preselila svoj sedež. »Na Nizozemskem smo imeli veliko pisarno, za katero smo plačevali 15.000 evrov mesečne najemnine,« selitev sedeža podjetij na svoj domači naslov pojasnjuje Eržen in dodaja, da je bil doslej vedno na voljo stečajnim upraviteljem.