Pod drobnogledom kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so včeraj obiskali sedež družbe SŽ – Vleka in tehnika (VIT) in pridržali njenega direktorja Dušana Žičkarja, je preprodaja lokomotiv v Bosno in Hercegovino. Gre za posel iz leta 2009, pri katerem naj bi družba SŽ – VIT 700.000 evrov premoženjske koristi omogočila posredniku. Neuradno gre za podjetnika Matjaža Lešnika.

Na NPU so včeraj potrdili, da so opravili pet preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Maribor in Novo mesto, kjer so iskali dokaze za kaznivi dejanji zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Izvedeli smo, da naj bi obiskali tudi prostore SŽ – VIT v Mariboru. V času preiskave so pridržali dve osebi, po naših informacijah Žičkarja in Lešnika. Oba so že včeraj zgodaj popoldne izpustili iz pridržanja. Obisk kriminalistov so včeraj pozno popoldne potrdili tudi na SŽ, ki jih vodi Dušan Mes. Tam so nam sporočili, da so dokumentacijo v zvezi s posli, ki so v preiskavi, tožilstvu in policiji izročili že v začetku lanskega leta, že pred tem pa so jo pregledali tudi izredni revizorji. Poudarili so še, da so SŽ v tem poslu celo zaslužile.

Tarča preiskave NPU je preprodaja lokomotiv v BiH. Te naj bi družba SŽ – VIT v začetku stoletja kupila od Luke Koper, nato pa jih je obnovila in opremila. Leta 2009 so lokomotive dobile novega lastnika: SŽ – VIT so jih prodale novemu lastniku iz BiH, domnevno enemu od tamkajšnjih premogovnikov. Pri tem naj bi pomemben del razlike med nakupno in prodajno ceno (skupno približno 700.000 evrov) pristal na računu posrednika – samostojnega podjetnika Matjaža Lešnika. Slednji se ukvarja s trgovino na debelo, še leta 2009 pa je ustvaril »le« dobrih 40.000 evrov prihodkov. Te je že v letu 2010 več kot podeseteril (495.400 evrov), skokovito rast pa so po slabem letu 2011 (16.750 evrov) ponovno zabeležili v letu 2012, ko so presegli 580.000 evrov. Po naših informacijah naj bi na SŽ – VIT kriminaliste poskušali prepričati, da je posrednika zahteval kupec lokomotiv iz BiH.

Lešnik sicer rastočih prihodkov nikoli ni »prevedel« v opaznejši dobiček, saj so premo sorazmerno rasli tudi odhodki, predvsem stroški storitev. Še pred dvema letoma je posloval s SŽ – VIT, že skoraj leto dni pa ima blokiran transakcijski račun. V zadnjih dveh letih mu je uspelo poplačati za več kot 360.000 evrov kratkoročnih finančnih obveznosti.

Posredniki so sicer že vrsto let običajen del večjih mednarodnih poslov SŽ. Že leta 2010 se je v kriminalistični preiskavi zaradi domnevno sporne preprodaje lokomotiv v Srbijo znašlo tržaško podjetje Friulexport, v katerem je bil sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja zaposlen tudi nekdanji predsednik nadzornega sveta in generalni direktor SŽ Igor Zajec. Podjetje je dobavljalo rezervne dele in komponente za elektromotorne vlake ter osi za električne lokomotive. Njegove posle je kmalu po izbruhu preiskave prevzelo podjetje Globex, ki prav tako prihaja iz Trsta.