Bine Kordež, ki zaradi sporne preprodaje trgovskega centra Primskovo prestaja zaporno kazen na Dobu, mora Merkurju plačati devet milijonov evrov škode in zamudne obresti. Nekdanji predsednik uprave Merkurja je namreč na sodišče prepozno poslal odgovor na odškodninsko tožbo, zaradi česar je sodišče izdalo zamudno sodbo, ki je po neuradnih informacijah že pravnomočna.

A to je jalova zmaga za Merkur, saj imajo Factor banka, Gorenjska banka, družba Zelena Hiša, Zavarovalnica Triglav, Durs in Diners Club Slovenija na Kordeževih nepremičninah in drugem premoženju že več let vpisane hipoteke. Kljub dosojeni kazni Merkur ne more pričakovati poplačila od Kordeža. Tožbo je Merkur vložil že v začetku leta 2012, a so odgovor sodišča prejeli šele maja letos. Zakaj so na sodišču za razpis poravnalnega naroka potrebovali več kot dve leti, ni znano.

Merkur zaradi škode, ki jo je utrpel zaradi preprodaje trgovskega centra Primskovo, odškodninsko toži tudi nekdanje člane nadzornega sveta Jakoba Piskernika, Marto Bertoncelj in Branka Dernovška ter nekdanja člana uprave Gorana Čelesnika in Milana Jelovčana. Slednji je bil na prvi stopnji zaradi sostorilstva obsojen na dve leti zapora, vendar ga je višje sodišče pred dnevi oprostilo. Hkrati je sodišče razveljavilo tudi tisti del sodbe, po kateri bi moral Kordež vrniti 2,4 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Jelovčan in Piskernik sta bila edina, ki sta se udeležila včerajšnjega poravnalnega naroka, medtem ko naj bi bila Bertoncljeva zaradi zdravstvenih težav nezmožna za sojenje.

Toženi nadzorniki in člani uprave oziroma njihovi pooblaščenci naj bi včeraj predlagali, naj Merkur umakne svojo odškodninsko tožbo, saj da s Kordeževimi posli niso bili seznanjeni. A na to v Merkurju ne pristajajo. Prepričani so namreč, da so odgovorni za nastalo škodo, saj niso ukrepali zakonito bodisi v vlogah članov uprave bodisi v vlogah tistih, ki bi morali poslovanje nakelske družbe nadzirati. To je po neuradnih informacijah edina odškodninska tožba, ki jo je nova uprava Merkurja pod vodstvom Blaža Pesjaka vložila zoper svoje predhodnike. Tožilstvo zoper Kordeža trenutno vodi še več postopkov, med drugim zaradi poslov z liechtensteinsko slamnato družbo Saturo Establishment in poslov z družbo HTC Dva, prek katere je Kordež obvodno financiral menedžerski prevzem Merkurja.

Končno odločitev o morebitni poravnavi ali umiku tožb bo sprejel stečajni upravitelj Merkurja. Nakelski trgovec bo namreč predvidoma v kratkem zdravo jedro izločil na novoustanovljeno družbo Merkur trgovina, terjatev do nekdanjih članov uprave in nadzornega sveta pa bo ostala v stečajni masi starega Merkurja. Glavna obravnava je napovedana šele za 7. januar prihodnje leto.