Kompas MTS Sama Primožiča je očitno zajela nakupovalna mrzlica. V začetku tedna so na dražbi za skoraj 2,5 milijona evrov kupili 19.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče propadlega Ferporta na Letališki cesti v Ljubljani, sedaj pa naj bi se pripravljali tudi na prevzem Velane, ki ima v lasti za več milijonov evrov nepremičnin.

Od cerkniškega Bresta Mitje Strohsacka je Kompas MTS tako že kupil 19-odstotni paket delnic Velane in se vpisal na mesto drugega največjega lastnika za družbo Slosys Leopolda Poljanška. Koliko so Brestu plačali za njegove delnice, ni znano, saj se je posel odvil mimo borze. Strohsack veliko izbire sicer ni imel, saj Brest že vse od leta 2010 posluje z visoko izgubo. Pred bankrotom je družbo lanskega aprila rešila država, ki je Brestu odobrila 1,8 milijona evrov dolgoročnega posojila za prestrukturiranje.

Kompas MTS nakupov še ni končal

A nakupov delnic v Kompasu MTS po neuradnih informacijah še niso končali. V zadnjih mesecih so namreč tudi pri nekaterih preostalih večjih lastnikih Velane preverjali možnost za odkup njihovih delnic, pripravljali pa naj bi se tudi na objavo prevzemne ponudbe. Poleg Poljanška oziroma njegovih podjetij sta med večjimi lastniki Velane še Kapitalska družba in družba za upravljanje Triglav Skladi, ki imata v lasti slabo četrtino vseh delnic in si že več let prizadevata za njihovo prodajo.

Ambicije Kompasa MTS z Velano so brez dvoma povezane zlasti z njenimi nepremičninami, med katerimi izstopa dva hektarja veliko zemljišče na Šmartinski cesti v Ljubljani. Po navedbah naših virov so se v Kompasu MTS oziroma njihovi hčerinski družbi Kompas Shop že pred meseci zanimali za najem dela poslovnih prostorov Velane, ki jih bo že v kratkem izpraznila mednarodna špediterska družba Schenker. V Kompasu MTS namreč že nekaj časa iščejo nove prostore, v katere bi preselili svojo dejavnost.

Spomnimo, da je Velana ena od družb, vključenih v projekt Partnerstvo Šmartinka, ki pa se že več let ne premakne z mrtve točke. Toda večjih načrtov z enim izmed največjih nepremičninskih projektov po neuradnih informacijah nimajo niti v Kompasu MTS. »Preučujemo možnosti, da bi našo osrednjo lokacijo, kjer imamo okoli 23.000 kvadratnih metrov pokritih površin, razvili v neke vrste diskontni veleprodajni center,« je še v začetku lanskega leta napovedoval Poljanšek, ki pa je nato lanskega avgusta odstopil s funkcije predsednika uprave Velane in vodenje družbe predal Mateji Sever.

Milijoni na transakcijskem računu

Kompas MTS večjih težav s financiranjem prevzema Velane ne bi smel imeti. Celotno poslovanje namreč že vseskozi financirajo z lastnimi sredstvi, ob skupno 65 milijonih evrov premoženja pa nimajo najetih nobenih posojil. Konec lanskega septembra so imeli na svojih transakcijskih računih že za več kot 16 milijonov evrov sredstev. Veliko več težav pa imajo v Kompasu MTS s svojim osnovnim poslom, torej z veleprodajo tobačnih izdelkov ter prodajo v obmejnih prodajalnah.

Zaradi vstopa Hrvaške v EU ter neugodne trošarinske politike pri tobačnih izdelkih in naftnih derivatih se namreč soočajo s padcem prodaje, ki ga poskušajo nadoknaditi tudi z nepremičninskimi posli. Konec lanskega leta so tako v družbi že pripravili program poslovnega prestrukturiranja, intenzivno pa iščejo tudi nove naložbe. Med drugim so se tako potegovali tudi za nakup Mladinske knjige Založbe, vendar so po opravljenem skrbnem pregledu načrte opustili.