Nova Ljubljanska banka (NLB) pod vodstvom Janka Medje je po 12 letih izstopila iz lastništva idrijskega koncerna Kolektor Group in prodala svoj 10-odstotni delež. NLB je bila včeraj že izbrisana iz lastništva Kolektor Group, vendar pa nov lastnik v sodni register še ni bil vpisan.

NLB bo iz lastništva izplačal kar idrijski koncern, kar so nam potrdili tudi v družbi. Kot so pojasnili, jih je NLB pred nekaj meseci obvestila, da želi izstopiti iz lastništva. Ker je ni želel izplačati noben od preostalih obstoječih lastnikov, so se za to odločili v Kolektorju. Po družbeniški pogodbi imajo namreč obstoječi lastniki in Kolektor predkupno pravico. Koliko bo NLB iztržila za svoj manjšinski delež, za zdaj še ni znano. Kupnina bo namreč odvisna od vrednotenj, ki jih trenutno še opravljajo zunanji cenilci. NLB in Kolektor Group sta sicer za to nalogo izbrali vsaka svojega cenilca, končna cena pa bo odvisna od njunih ugotovitev. Predsednik Kolektor Group Stojan Petrič je v zadnjem pogovoru za Mladino vrednost celotne skupine ocenil na dobrih 170 milijonov evrov, medtem ko je lani koncern ustvaril 444 milijonov evrov čistih prihodkov, 53 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) ter 30,5 milijona evrov čistega dobička.

Ob upoštevanju Petričevih ocen in uspešnega poslovanja Kolektorja lahko torej NLB za svoj delež pričakuje med 10 in 25 milijoni evrov. Po prvotnih načrtih bi morala NLB svoj delež v Kolektorju prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Toda zaradi nizke ocenjene vrednosti v višini vsega nekaj milijonov evrov temu niso bili naklonjeni niti v državni banki niti v idrijski skupini. S prenosom deleža z NLB na DUTB bi se namreč odprla lastniška struktura Kolektorja in poslabšal njegov ugled med poslovnimi partnerji. Kolektor je pred dobrima dvema letoma iz lastništva izplačal tudi Zavarovalnico Triglav in odkupil njen 3-odstotni delež, že leta 2008 pa sta iz lastništva izstopili Abanka Vipa in holding Vipa.

Kot pojasnjujejo v Kolektorju, s financiranjem izplačila NLB ne bodo imeli težav, saj lahko svoj celotni neto finančni dolg odplačajo že z vsega polletnim EBITDA. Konec lanskega leta je neto finančni dolg koncerna znašal okoli 50 milijonov evrov, vendar pa so pred kratkim svoj 20-odstotni delež Letrike za skoraj 22 milijonov evrov prodali nemškemu Mahle Group in samo s tem poslom ustvarili okoli 15 milijonov evrov dobička.

Potem ko bo Kolektor Group dokončno izplačal NLB, bodo njegovo lastništvo v celoti obvladovale družbe FMR, Fond in FI, ki so v lasti okoli 1000 sedanjih in nekdanjih zaposlenih. Ključna lastnica Kolektor Group je sicer družba Fond, v kateri ima Petrič okoli sedem odstotkov lastništva, poleg tega pa ima v lasti tudi manjše lastniške deleže v družbah FMR Holding, FI in Kolektor Synatech.