Ovadba v zadevi TEŠ 6, ki jo je policija v začetku meseca vložila na specializirano državno tožilstvo, in vedno večje težave, ki jih Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) povzroča 1,43 milijarde evrov vredna naložba, naj bi po naših informacijah v vrstah lastnika in nadzornikov HSE dokončno prižgale alarm.

Po informacijah iz več virov naj bi v Slovenskem državnem holdingu (SDH) že pred časom vodilnim organom HSE izrazili pričakovanje, da bodo ti uredili razmere v TEŠ. Pri tem naj bi v zadnjih dneh vztrajali tudi nekateri člani nadzornega sveta HSE. Ti naj bi namreč ocenjevali, da o projektu TEŠ 6, četudi je ta redna tema njihovih več ur trajajočih sej, nimajo celovite slike. Manevrski prostor generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka se tako v povezavi s TEŠ močno zmanjšuje. Čedalje verjetneje je, da v HSE ne bodo čakali na rezultate zunanje revizije poslov TEŠ. To pa bi lahko pomenilo, da se njenemu direktorju Petru Dermolu že v prihodnjih tednih obeta zamenjava.

V SDH izjav o TEŠ ne dajejo. Predsednik nadzornega sveta HSE Miloš Pantoš pa »pričakuje, da bodo v HSE na podlagi ovadbe sprejeli določene ukrepe«. Katere, Pantoš ni želel komentirati. A sodu naj bi izbilo dno dejstvo, da so nekateri ovadeni še vedno na pomembnih položajih v TEŠ. Nekdanji vodja projekta TEŠ 6 Bojan Brešar je danes tehnični direktor v elektrarni, ki jo tudi sicer trdno obvladuje ekipa nekdanjega direktorja Uroša Rotnika. »Želim, da se enkrat dokončno razjasni, kaj bo z zadnjo, šesto različico investicijskega načrta za TEŠ 6, kaj bo z blokom 5 in kaj s premogom, kako daleč so ukrepi racionalizacije... Teh podatkov nimamo in pričakujem, da bomo kmalu dobili te odgovore,« je včeraj dejal Pantoš.

Košorok naših vprašanj ni želel komentirati. A dejstvo je, da so v vrhu SDH po tistem, ko je njegovo vodenje prevzel Matej Pirc, z razpletanjem dogodkov v TEŠ nezadovoljni že več mesecev. Zapletlo se je že konec lanskega leta. Takrat so namreč iz TEŠ brez soglasja HSE na vlado poslali prej omenjeno šesto različico investicijskega načrta, ki je ceno projekta dvignila z 1,3 na 1,43 milijarde evrov. Sledile so januarska izredna seja državnega zbora, napoved nekdanjega ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, da bo projektu prišel do dna, in »hladna vojna« med HSE in TEŠ. Nič od tega ni imelo večjih posledic. Vlada Alenke Bratušek je – podobno kot njene predhodnice – ugotovila, da »se projekta ne da več ustaviti«, v HSE pa so se namesto za zamenjavo poslovodstva TEŠ odločili ukiniti nadzorne svete hčerinskih družb.

Čeprav je to Košoroku prineslo večjo moč, te nikoli ni uporabil. Ravno nasprotno, v TEŠ so tako brez vednosti HSE spremenili metodo ugotavljanja kurilne vrednosti premoga. Tudi »popravljeni« investicijski načrt še po letu dni ni dokončen, čeprav v TEŠ že od poletja opravljajo zagonske preizkuse bloka 6. H Košorokovi zadržanosti do udara na vodstvo TEŠ, ki ga je aprila lani nastavil sam, so verjetno pripomogli tudi drugi razlogi. Prvi mož HSE se je po politični smrti DL znašel v političnem vakuumu. S prehitro napovedjo slabo pripravljene racionalizacije pa si je – ob TE Trbovlje in stavki v Premogovniku Velenje – odprl še »fronto« s sindikatom delavcev dejavnosti energetike.

Precej drugačen je položaj Dermola, člana velenjske SD. Ta se po spomladanski zamenjavi Milana Medveda z vrha Premogovnika bržčas ne bi sprijaznila še z eno razrešitvijo. A dogajanje na političnem parketu naj bi znova premešale ovadbe. Obenem naj bi se v zadnjih mesecih od šaleške SD precej oddaljil tudi vodja poslanske skupine te stranke Matjaž Han, ki velja za njeno ključno »zvezo« z državnim gospodarstvom.