Na osnovi novega razpona, ki so ga v ponedeljek posredovali ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo, se tržna vrednost podjetja giblje med 163 in 168 milijardami dolarjev. Delnice bodo ponudili na newyorški borzi, prodaja pa bi po neuradnih podatkih lahko stekla že konec tedna, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Spletni velikan si s svežim kapitalom obeta širitev prek meja kitajskega trga. Že pred meseci so v ZDA odprli spletno trgovino 11 Main, ki pa se trenutno nahaja še v testni fazi.

Kitajska Alibaba je mešanica ameriških spletnih velikanov Ebay, Paypal in Amazon, ponuja pa tudi storitev za trgovce na debelo. Izdelkov ne prodaja neposredno - trgovcem nudi platformo za prodajo in plačilne storitve, podobno kot Ebay in Paypal.

Na Kitajskem upravlja priljubljeno spletno trgovino Taobao, ki ima več kot 500 milijonov registriranih uporabnikov in ponuja več kot 800 milijonov proizvodov. Spletna stran obvladuje 90 odstotkov vse kitajske prodaje, ki poteka med posamezniki in malimi trgovci.

Skupina je v zadnjem trimesečju ustvarila 2,5 milijarde dolarjev prihodkov in skoraj dve milijardi dolarjev dobička. Prihodki so se na letni ravni povečali za 46 odstotkov, je razvidno iz poročila komisiji za vrednostne papirje in borzo.

Javna ponudba delnic Alibabe bo ključna za vlagatelje, ki si želijo zagotoviti delež kitajskega trga, pomembna pa bo tudi za ameriškega spletnega velikana Yahoo, ki v zadnjih letih vse bolj izgublja uporabnike.

Ta je leta 2005 za 40-odstotni delež kitajske družbe odštel milijardo dolarjev, trenutno pa ima v lasti še dobrih 22 odstotkov družbe. Od prodaje si obeta od sedem do devet milijard dolarjev, po javni ponudbi delnic pa mu bo ostalo še 16,3 odstotka družbe.

Alibaba je bila ustanovljena leta 1999 v mestu Hangzhou v kitajski vzhodni provinci Zhejiang kot platforma za prodajo kitajskih izdelkov zahodnim veletrgovcem. Med največje lastnike Alibabe se poleg družbe Yahoo uvršča še japonski telekomunikacijski operater Softbank, ki ima v lasti 37-odstotni delež.