KD Group pod vodstvom Matjaža Gantarja je očitno dokončno opustil načrte o povezovanju njihove Adriatic Slovenice s Savo Re. V holdingu se tako že pripravljajo na prodajo 8-odstotnega paketa delnic druge največje slovenske zavarovalnice. O poslu se po navedbah naših virov pogajajo z največjo hrvaško zavarovalnico Croatia Osiguranje oziroma njeno večinsko lastnico Adris Grupo Anteja Vlahovića.

Croatia Osiguranje ima uradno v lasti dobrih deset odstotkov delnic Save Re z glasovalno pravico, še okoli pet odstotkov pa naj bi jih imela na fiduciarnih računih pri hrvaških in avstrijskih bankah shranjena tudi Adris Grupa. Nakup delnic, ki so v lasti Adriatic Slovenice in KD Skladov, bi Hrvate po trenutnih borznih cenah stal skoraj 22 milijonov evrov. Prav pri ceni pa naj bi se trenutno zatikal posel, saj naj bi v KD Group za svojo naložbo pričakovali bistveno več, kot je za njo pripravljena odšteti rovinjska skupina. V Adrisu naj bi namreč za delnice Save Re ponujali okoli 13 evrov, kar je približno 20 odstotkov manj od vrednosti delnice na borzi.

Sava Re kvari načrte Adrisu

Hrvatom torej vsekakor ne koristijo zadnji manevri uprave Save Re pod vodstvom Zvonka Ivanušiča, ki je v zadnjih tednih okrepila nakupe lastnih delnic. To namreč pozitivno vpliva tudi na njihovo vrednost. V zadnjem letu dni je delnica na borzi pridobila že 96 odstotkov vrednosti, od tega tretjino samo v zadnjih treh mesecih.

Daleč največji kupec delnic je bila v tem času prav Sava Re, ki je v zadnjih dveh mesecih sklad lastnih delnic praktično podvojila, na več kot štiri odstotke. Večji del lastnih delnic je Savi Re prodal hrvaški državljan Slaven Vuković. Slednji je v lastništvo Save Re vstopil šele sredi oktobra, ko mu je dobra dva odstotka delnic prodal Marjan Pišljar. Vuković in Pišljar sta si omenjeni paket delnic v zadnjih letih sicer večkrat izmenjala, prvotno pa so bile delnice v lasti Hypo banke. Slednja je bila v prvi javni prodaji delnic (IPO) leta 2008 ena izmed največjih kupcev delnic Save Re. A očitno jih ni kupila zase, saj jih je po vsega nekaj tednih prodala Pišljarju. Del svojih delnic sta Savi Re ob koncu lanskega leta prodala tudi East Capital in solastnik družbe Media Publikum Tilen Klarič, ki sta po naših izračunih s prodajo ustvarili okoli 0,8 oziroma nekaj manj kot 0,3 milijona evrov dobička.

Finančno ministrstvo ne da zavarovalnice

Visoka rast cene delnice pa ni edina ovira, ki Hrvatom otežuje uresničitev njihovih ambicij. Načrtovan prevzem Save Re bi jim lahko namreč bistveno otežil tudi državni zbor, ki naj bi v prvi polovici leta potrjeval strategijo upravljanja državnih naložb. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so Savo Re sicer razporedili med portfeljske naložbe, vendar naj se s tem ne bi strinjali na ministrstvu za finance pod vodstvom Dušana Mramorja. Savo Re naj bi namreč na ministrstvu prekvalificirali med pomembne naložbe, torej naložbe, kjer bi država ohranila najmanj kontrolni 25-odstotni paket delnic.

Država ima prek SDH, Modre zavarovalnice, Kapitalske družbe, Zavarovalnice Triglav in podržavljenih bank v lasti dobrih 38 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico, kar ji glede na dosedanje udeležbe na skupščinah zagotavlja večino glasov. Adris Grupa in Croatia Osiguranje bi na drugi strani z nakupom delnic od Skupine KD Group svoje lastništvo povečali na med 22 in 24 odstotkov. S tem bi si zagotovili zelo dobro izhodišče, če bi se država v prihodnosti premislila in odločila za privatizacijo Save Re. Do tedaj pa bi lahko Adris Grupa in Croatia Osiguranje s svojim deležem na skupščinah blokirali sprejem odločitev, za katere je potrebna 75-odstotna večina, med drugim morebiten predčasen odpoklic nadzornikov, spremembe statuta in predloge za dokapitalizacijo. A za nakup celotnega deleža, ki je v lasti Skupine KD Group, bi potrebovali tudi novo dovoljenje Agencije za zavarovani nadzor, ki jima je doslej dovolila pridobitev največ 20-odstotnega deleža Save Re.

KD Group v prodajo silijo visoki dolgovi

V KD Group so v prodajo svojih naložb sicer primorani, saj jim v plačilo letos zapade za skupno 80 milijonov evrov obveznic. V zadnjih letih je KD Group uspelo odplačati že večji del bančnih posojil, predvsem s pomočjo Adriatica Slovenice. Slednji bi s prodajo svojih delnic po trenutni borzni ceni ustvaril okoli 3,5 milijona evrov dobička. Spomnimo, da je Adriatic Slovenica 3-odstotni paket delnic iz stečajne mase Poteze Naložb kupil šele v začetku lanskega leta, za delnico pa plačal le 8,5 evra.

Po prvotnih načrtih je KD Group na mednarodnih trgih nameraval izdati za skupno okoli 100 milijonov evrov obveznic, vendar naj bi v zadnjih dneh te načrte že opustil. Po neuradnih informacijah naj bi se sedaj dogovarjal za najem sindiciranega posojila, s katerim bi refinanciral večji del svojih dolgov. Kljub temu bodo morali v KD Group nadaljevati razdolževanje. Trenutno poleg nekaterih nepremičnin skupaj z državo prodajajo Žito, konec lanskega leta pa so začeli postopek prodaje Tovarne olja Gea.