Ker propadla cerkniška družba Gradišče, ki je bila pred leti v lasti nedavno bankrotiranega Ram Investa Jurija Igorja Pogačarja, enemu od poslovnih partnerjev Miranu Zagožnu ni nakazala slabih 12 tisoč evrov, je ta zaradi goljufije sprožil kazenski pregon proti trem nekdanjim direktorjem družbe: Tevžu Tavčarju, Tadeju Pogačarju in Petru Kukoviču. Zaradi domnevno spornih poslov Gradišča je kazensko ovadbo proti Igorju Juriju in Tadeju Pogačarju, Tavčarju ter Ram Investu pred časom vložil stečajni upravitelj Gradišča Anton Jagodic.

Na predobravnavnem naroku v četrtek Tavčar in Kukovič nista priznala krivde, medtem ko se Tadej Pogačar obravnave ni udeležil. Za kazenski pregon se je Zagožen odločil, ker je Gradišču dobavil blago, ki je bilo vgrajeno v projekt, ki ga je naročnik v celoti plačal. Kukovičev odvetnik Marko Puš je sodišču predlagal imenovanje sodnega izvedenca finančne stroke, ki naj bi med drugim preveril finančno stanje družbe, ali je bilo podjetje v spornem času likvidno, kaj je bil finančni razlog zamude plačil in kakšen način poravnavanja obveznosti je bil v družbi uporabljen. Po naroku nam je Puš pojasnil, da Zagožen proti Gradišču sprva ni bil uspešen v izvršilnem postopku, zato se je odločil za kazenski pregon, kar v zadnjem času postaja pogosta praksa. Pri tem je poudaril, da bo Jagodic na sodišču lahko potrdil, da so si obtoženi prizadevali rešiti podjetje. Spomnimo, stečaju Gradišča so botrovale težave, povezane z neplačniki, predvsem Vegrada.

Za vložitev kazenske ovadbe proti bratoma Pogačar in Tavčarju se je Jagodic odločil, ker je bil prepričan, da je Gradišče ponaredilo datume nekaterih dokumentov, ki so vplivali na bilance družbe. Na tej podlagi je Gradišče Ram Investu izplačal dobiček v višini milijon evrov. Tako Tavčar kot Igor Pogačar sta Jagodičeve očitke ostro zavrnila. Po njunem mnenju obstaja knjiga sklepov, iz katere je razvidno, da ni prišlo do nobenega ponarejanja dokumentov. Igor Jurij Pogačar je še pojasnil, da milijon evrov dobička ni bil izplačan, temveč da je šlo le za knjigovodsko operacijo. Z njo je Ram Invest zaprl posojilo v višini milijona evrov do Gradišča. Pogačar je prepričan, da Jagodic ni imel nikakršne podlage za kazensko ovadbo: »Zato smo proti njemu vložili kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe.«

Proti Ram Investu je Jagodic vložil tudi več izpodbojnih tožb v skupni višini čez štiri milijone evrov. Ker je Ram Invest spomladi zaključil v stečaju, si Jagodic iztržka iz naslova vloženih tožb ne more obetati. Ram Invest je širši javnosti poznan kot najemodajalec poslovne stavbe na Dimičevi v Ljubljani Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU). Predčasna prekinitev pogodbe je za Ram Invest predstavljala velik udarec.

Na ljubljanski policijski upravi na vprašanja o Jagodičevi ovadbi zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov niso konkretno odgovorili. Pojasnili so le, da so maja letos zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo Gradišča vložili kazensko ovadbo, pri čemer imena osumljencev niso želeli razkriti.