Češkemu Sportenu Grzegorza Hóte in ameriški družbi Boba Ing slovenskega poslovneža Roberta Antunoviča se taktiziranje pri nakupu Elana očitno ne bo obrestovalo. Zaradi grožnje stečaja sta oba potencialna kupca begunjske družbe do terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) poskušala priti z zelo visokim diskontom. Za terjatve naj bi namreč tudi v novih, izboljšanih ponudbah ponujala manj kot tretjino njihove vrednosti, kar naj bi bilo nesprejemljivo tako za vodstvo slabe banke kot tudi za finančno ministrstvo.

Čehi želeli izolirati DUTB, a dosegli ravno nasprotno

Nakup terjatev je ključni pogoj za prevzem Elana, z njegovo prodajo pa se mudi, ker mora družba svojim lastnikom po odločitvi evropske komisije vrniti 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. Tudi »solistična« akcija Sportena, ki je pred kratkim sklenil dogovor o nakupu terjatev Gorenjske banke, namesto da bi se hkrati pogajal z obema upnicama, se je Čehom izjalovila. Če so pričakovali, da bodo s sklenitvijo dogovora z Gorenjsko banko in izločitvijo konkurenčnega snubca (ameriški Boba Ing) stisnili DUTB v kot in jih prisilili v sprejem nizke ponudbe, so dosegli ravno nasprotno. V DUTB se namreč z njimi, dokler bistveno ne izboljšajo svoje ponudbe, ne nameravajo niti pogajati in jim na ponudbo sploh niso odgovorili. Pri tem pa naj bi imeli po naših informacijah podporo tudi pristojnega ministrstva, kjer naj bi zadnje manevre Sportena prav tako videli kot poskus izsiljevanja.

Čeprav je evropska komisija že konec leta 2012 državi naložila, naj od Elana izterja nedovoljeno državno pomoč, ima finančno ministrstvo še vedno veliko časa. Oba potencialna kupca poskušata prikazati nasprotno. Elan oziroma Republika Slovenija sta se namreč na odločitev komisije pritožila. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bi lahko komisija na sodišču EU sprožila postopek zoper državo zaradi neizpolnitve sklepa. Šele če bi sodišče EU pritrdilo komisiji, Slovenija pa sodbe ne bi izvršila, bi lahko za državo nastale finančne posledice. »Običajno od časa, ko je sprožen postopek pred sodiščem EU, do odločitve sodišča mine od eno do dve leti, saj mora sodišče dati državi razumen čas za odgovor na tožbo,« ocenjuje ustanoviteljica londonske odvetniške pisarne E & A Law Ana Stanič, ki je specializirana prav za pravo EU. Torej več kot dovolj časa, da država najde alternativno rešitev za Elan.

Država išče alternativne scenarije

Zaradi mizernih ponudb obeh preostalih možnih kupcev na ministrstvu za finance skupaj z DUTB, lastniki in Elanovim vodstvom zdaj intenzivno preučujejo več scenarijev za rešitev Elana. Po enem od teh naj bi DUTB pod tržnimi pogoji del svojih terjatev pretvorila v kapital Elana in tako postala njegova lastnica. S tem bi se družba finančno razbremenila, kar bi ji omogočilo, da z najemom novega posojila sama odplača državno pomoč. Ta možnost naj bi bila vse do nedavnega za vodstvo slabe banke nesprejemljiva, a naj bi se že omehčali.

Država naj bi preučevala tudi možnosti, da bi Elan na trgu sam izvedel dokapitalizacijo in tako zbral potrebna sredstva. Spomnimo, da DUTB trenutno prodaja svojo 14 milijonov evrov visoko terjatev do Elana, po neuradnih informacijah kar v paketu z nekaterimi preostalimi terjatvami.

Kako bi se lahko Čehi poplačali v Elanu

Kot smo razkrili, naj bi Sporten za Elan ponujal vsega med 25 in 27 milijoni evrov. Toda v to je vključeno vračilo 12 milijonov evrov državne pomoči, odkup vseh bančnih terjatev v skupni višini 26 milijonov evrov ter poravnava spora z nekdanjim vodstvom družbe na čelu z Urošem Koržetom, ki zahteva 10 milijonov evrov nagrade za »uspešno« sanacijo begunjske skupine.

To kupnino bi lahko Čehi brez večjih težav v zelo kratkem času dobili poplačano. Skupina Elan namreč na leto ustvari okoli 70 milijonov evrov prihodkov in šest milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Ob tem ne gre zanemariti, da se Sporten ukvarja le s proizvodnjo in prodajo smuči in smučarskih desk, medtem ko na drugi strani Elan proizvaja tudi plovila, za Siemens pa sestavne dele za vetrne elektrarne. Pod okrilje Elana sodi tudi hčerinska družba Elan Inventa, ki se ukvarja s proizvodnjo opreme za športne dvorane in ki ji je samo lani prihodke uspelo povečati z osmih na okoli 11 milijonov evrov. Samo s prodajo teh dejavnosti, ki prispevajo okoli polovico letnih prihodkov begunjske skupine, bi lahko torej Sporten odplačal dobršen del kupnine.