Ozadja zgodbe o celjskem hotelu Štorman, ki je zdaj v lasti tamkajšnjega nepremičninskega mogotca Aleksandra Jančarja, očitno segajo tudi v vrhove domače politike in razgaljajo vzvode odločanja v Skupini NKBM.

V uredništvu Dnevnika smo namreč pridobili dokument, iz katerega je razvidno, da je bil o poslih družbe KBM Leasing, ki je na prvi dan novega leta zasegla hotel, obveščen tudi predsednik SDS Janez Janša. To razkriva elektronsko sporočilo, ki ga je v začetku lanskega avgusta prejel od Boruta Petka, nekdanjega tajnika v kabinetu predsednika vlade in dolgoletnega zaupnika pri vseh pomembnejših kadrovskih odločitvah. Petek mu je v njem napisal, da »je govoril z bodočim direktorjem KBM Leasinga Damjanom Kozjakom«. V nadaljevanju sporočila Petek omenja Zvoneta Štormana, gostinca in tedanjega lastnika celjskega hotela, ki se je pred tem s KBM Leasingom neuspešno skušal sestati za pogajalsko mizo in dogovoriti o načinu odplačevanja obveznosti. »Kozjak pravi, da ga lahko gospod Štorman kadar koli pokliče in se bosta dobila ter pogovorila,« je Janšo obvestil pošiljatelj. Dodal je še, da »je Kozjak zelo O. K.« in da bo Štormanu »maksimalno skušal priti nasproti«.

Ko posreduje Borut Petek...

Prva nenavadnost pri sporočilu o kadrovskih spremembah na vrhu KBM Leasinga je datum. Šestega avgusta 2013, ko ga je Janša prejel, je namreč družbo vodila Irena Brumen. Kozjak jo je na položaju nasledil šele slaba dva meseca pozneje, ko je bilo to tudi javno objavljeno. Za prihajajočo zamenjavo na čelu KBM Leasinga je tako lahko v začetku avgusta vedel le nekdo, ki je bil zelo dobro obveščen o vseh »notranjih« informacijah iz Nove KBM.

Borut Petek velja za osebo, ki je imela vrsto let velik neformalni vpliv na banko. Pomembno vlogo naj bi imel pri tem, da je na vrh NKBM leta 2012, ko je vlado drugič vodil Janša, prišel Aleš Hauc. Prav prek Petka naj bi Haučev predhodnik Matjaž Kovačič, ki je na položaj prišel v času prve Janševe vlade, SDS pa ga je nato rešila pred razrešitvijo, leta 2007 takratnega predsednika vlade obveščal tudi o poslih NKBM na Hrvaškem, ki jih že več let preiskujejo kriminalisti. Petek sicer Janšo v sporočilu naslavlja kot »predsednika«. To besedo je za Janšo uporabljal tudi v pogovoru z nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki so ga kriminalisti v tako imenovani akciji Čista lopata prestregli v začetku februarja 2008.

Borut Petek je za Dnevnik potrdil, da je o zadevi Štorman govoril z Damjanom Kozjakom in njegovo številko tudi posredoval. »Zaprosil sem ga zgolj in izključno, ali lahko gospoda Štormana sprejmejo na informativni pogovor, mu prisluhnejo, da pojasni svojo plat zgodbe, in ocenijo resnost navedb o neprofesionalnosti in malomarnosti uslužbencev (KBM Leasinga, op. p.),« je pojasnil Petek. Dejal je, da »ne takrat ne pozneje (v zgodbi, op. p.) nisem imel nikakršne druge vloge«. Na vprašanje, kakšen je njegov odnos z Alešem Haucem, je Petek odgovoril, da ga ceni »zaradi poštenosti, strokovnosti in predanosti delu«. »A korektnega odnosa nikoli nisem obremenjeval s kakršnimi koli aktivnostmi, povezanimi z njegovim delovanjem v upravi banke,« je še dodal.

...je na KBM Leasingu sestanek

Četudi Petek zatrjuje, da na dogajanje v NKBM nima vpliva, je njegovo zanimanje za »primer Štorman« imelo učinek na odgovorne v KBM Leasingu. In to kljub temu, da Kozjak takrat v družbi formalno še ni prevzel vajeti. Oktobra se je tako Kozjak v prostorih KBM Leasinga sestal s Štormanom, s katerim naj bi po njegovih navedbah sklenil načelni dogovor o obročnem odplačevanju obveznosti do marca. Obstoj takega dogovora Kozjak zanika. Že nekaj mesecev pred tem pa je Zvonetu Štormanu uspelo priti tudi do Francija Matoza, odvetnika KBM Leasinga in Janeza Janše v zadevi Patria.

Pri tem velja opozoriti na dve nenavadni podrobnosti. Prvič, da je Matoz na sestanek s Štormanom prišel šele po tem, ko se je slednji obrnil na SDS. Prvotna vabila na sestanek naj bi Matoz zavrnil, čeprav je bil že takrat odvetnik KBM Leasinga. »Na vsak način sem skušal KBM Leasingu predstaviti svojo plat zgodbe in jih prepričati o odplačevanju obrokov, dokler ne bi našel kupca za hotel in s prodajo poplačal obveznosti. Ko je človek na robu obupa, išče pomoč. Prek znanca sem se obrnil tudi na gospoda Janšo, saj sem vedel, da je njegov odvetnik Franci Matoz tudi odvetnik KBM Leasinga,« je včeraj pojasnil Štorman.

Zakaj Matoz do strank KBM Leasinga hodi sam?

In drugič, velja opozoriti, da je Matoz na sestanek v Šempeter prišel sam, brez drugih predstavnikov družbe. Več virov blizu banke nam je potrdilo, da gre za nenavadno prakso. Odvetniki namreč vsaj po navadi v lizinških družbah nimajo odločevalskih pristojnosti, ampak skrbijo zgolj za pravno »servisiranje« poslov. Za nameček se je prav Matoz v začetku januarja pojavil pred vrati hotela Štorman in novinarjem pojasnil, da se je KBM Leasing zaradi dolgov Zvoneta Štormana odločil za prevzem hotela. Pri tem je zamolčal, da je družba hotel že dva tedna pred tem prodala novemu lastniku – Aleksandru Jančarju.

Matoz je zatrdil, da je njegova odvetniška družba vse storitve v zadevi Štorman »izvedla skladno z zakonom in odvetniško etiko, predvsem pa skladno z naročilom naše stranke KBM Leasing«. Na vprašanje, ali in kako je poslovno ali drugače povezan z Jančarjem, kar bi lahko vodilo v konflikt interesov, je Matoz odgovoril, da »informacij o tem, s katerimi strankami poslujem, zaradi načela zaupnosti podatkov ne morem posredovati«. »V vseh primerih pa spoštujemo določila zakona o odvetništvu in kodeks odvetniške etike,« je dodal. V NKBM so nas za pojasnila napotili na Damjana Kozjaka. Ta nam je dejal, da »nobena oseba, razen direktorja, ni mogla vplivati na postopke KBM Leasinga v omenjenem primeru«. Petek je sicer Kozjaka opredelil kot »znanca«.

Kdo je v zgodbo pripeljal Jančarja?

Toda naključno ali ne, Štormanu so se vrata do KBM Leasinga, ki se je bil še v začetku lanske jeseni očitno pripravljen pogajati, kljub temu, da je do samega zasega hotela mesečno poravnaval obveznosti, dokončno zaprla, ko je v zgodbo vstopil Jančar. Pri tem je ključni podatek, da je Jančar hotel kupil za poldrugi milijon evrov, kar je trikrat manj od ocenjene vrednosti, in to pod več kot ugodnimi plačilnimi pogoji. Jančarja in KBM Leasing povezuje še ena zgodba. Podjetje Eurotas, ki ga je Jančar uradno prevzel leta 2009, je pred sedmimi leti financiralo štiri milijone evrov vreden nakup zemljišča na Bledu, ki ga je podjetje kmalu zatem za dva milijona evrov višjo ceno preprodalo propadlemu Gradisu Celje.

V času druge Janševe vlade je Jančar kot financer sodeloval tudi pri prevzemu državnega Casinoja Portorož. V tistem času se je po naših podatkih najmanj enkrat sestal tudi s Petkom. »Absolutno in v popolnosti se distanciram od kakršnih koli ugibanj o domnevnih povezavah z gospodom Jančarjem,« je včeraj dejal Petek. Dejal je še, da se je z Jančarjem »v svojem življenju srečal dvakrat, nazadnje pred nekaj leti, in niti nimam njegove telefonske številke«.

Primož Cirman, Vesna Vuković