Dariju Južni se izteka čas za dogovor z bankami o reprogramiranju posojil Perspektivi FT in holdingoma Vizija, po katerih lastniško obvladuje novomeško gradbeno skupino CGP, Lisco, Tiskarno Novo mesto ter pomemben del lastništva Petrola.

Po več letih prepričevanj bank, da čas za prodajo delnic ni primeren, so morale družbe iz Skupine Perspektiva FT skoraj deset milijonov evrov obresti odplačati tudi za prav toliko glavnice posojil. Toda konec lanskega leta jih je še vedno bremenilo za kar okoli 130 milijonov evrov bančnih posojil, ki v večji meri zapadejo v prihodnjih mesecih. Samo Perspektivi FT, Viziji Holding in Viziji Ena Holding letos po neuradnih informacijah v plačilo zapade za okoli 80 milijonov evrov bančnih posojil, medtem ko so se CGP, VGP Novo mesto in Lisca z bankami že uspeli dogovoriti za dolgoročno reprogramiranje dela njihovih posojil. Toda dogovor z bankami za podaljšanje posojil holdingom bo Južna dosegel veliko težje kot pri proizvodnih družbah. Slednje so namreč v zadnjih letih uspele izboljšati svoje poslovanje in so bile tudi uspešnejše pri razdolževanju, medtem ko so Perspektiva FT, Vizija Holding in Vizija Ena Holding z dividendami zbrale komaj za poplačilo bančnih obresti. »Gre za poslovno skrivnost, ki je ne morem razlagati v medijih,« je bil o pogajanjih z bankami kratek Južna. Dolgove Perspektive FT bo očitno pomagal poravnavati tudi CGP, ki je pred dnevi od nje kupil okoli desetodstotni paket delnic Vizije Holding in Vizije Ena Holding.

Južno rešujejo CGP, Lisca in Tiskarna Novo mesto

Ključne proizvodne družbe, ki jih obvladuje Južna, so lani opazneje uspele izboljšati svoje poslovanje. Prihodki CGP so lani sicer padli za četrtino, a je to v veliki meri posledica gradnje Mercatorjevega trgovskega središča v Novem mestu v letu 2012. CGP je lani dobiček iz poslovanja uspel povečati za desetino, na 4,7 milijona evrov, čisti dobiček je podvojil na skoraj šest milijonov evrov. Toda v to je vključenih tudi 4,5 milijona evrov, ki jih Južna po priznanju krivde zaradi zlorabe položaja in pranja denarja dolguje novomeški družbi. To odškodnino so v CGP tudi prišteli k lanskoletnim prihodkom in si s tem povečali dobiček, a je po dostopnih podatkih še niso izterjali.

Obseg poslovanja in višino dobička sta lani uspeli povečati tudi Tiskarna Novo mesto in Lisca, ki sta skupaj ustvarili slabih pet milijonov evrov čistega dobička in okoli 5,5 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Na poslovanje Perspektive FT in njenih hčerinskih podjetij pa so lani najbolj negativno vplivale delnice NLB in podrejene obveznice Nove KBM ter Abanke Vipa, ki so bile konec lanskega leta izbrisane. Skupina Perspektiva FT je samo zaradi tega ustvarila okoli pet milijonov evrov izgube, ki jo je deloma nadoknadila z rastjo vrednosti delnic Telekoma Slovenije.

Z dividendami Petrola in Telekoma za bančne obresti

Sredstva za poravnavo letošnjega stroška obresti so si Perspektiva FT in holdinga Vizija letos že zagotovili, saj bodo z dividendami Telekoma Slovenije in Petrola prejeli kar 2,5 milijona evrov. Dodatnih 1,4 milijona evrov jim bo izplačala tudi Lisca, ki bo za dividende namenila svoj celotni lanskoletni čisti dobiček. Podobno bo morala predvidoma storiti tudi Tiskarna Novo mesto, ki je lansko leto zaključila z najboljšim rezultatom v zadnjih dveh desetletjih. Toda banke po neuradnih informacijah zahtevajo, da omenjeni trije holdingi naposled začnejo prodajati svoje naložbe in odplačevati glavnico posojil.

Za Južno bo tako ključnega pomena uspešna privatizacija Telekoma Slovenije. Ob upoštevanju trenutnih borznih tečajev bi namreč matična družba Perspektiva FT s prodajo Telekomovih delnic lahko poravnala okoli 15 milijonov evrov bančnih posojil. Perspektiva FT se že več let financira tudi po svojih hčerinskih podjetjih, pri katerih je imela že v začetku lanskega leta najetih za skoraj 14 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Južni bi sicer veliko bolj koristilo, če bi se država odločila za privatizacijo Petrola. Njegova podjetja bi namreč s prodajo teh delnic poplačala kar od 60 do 80 milijoni evrov posojil.