Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Je TEŠ 6 zamrznjen tudi zaradi Mehovega podpisa?

Zaradi referenduma o SDH menda ogrožen podpis državnih poroštev

Ljubljana -  Vse kaže, da je državno poroštvo za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) postalo ena od kart na mizi politične trgovine, s katero želi vlada preprečiti izpeljavo referenduma o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

V njenem središču se je znašel Srečko Meh, edini poslanec SD, podpisan pod pobudo, ki jo je Pozitivna Slovenija vložila v nočnih urah prejšnjega torka. Po naših informacijah je namreč Meh v zadnjih dneh prejel več klicev s pozivi, naj svoj podpis umakne. Ti naj bi prišli tako iz vrst vlade kot tudi iz krogov SD, natančneje tako imenovanega šaleškega lobija. Pri tem naj bi sogovorniki dali Mehu vedeti, da je s podpisom pobude ogrozil sklenitev pogodbe med vlado in Evropsko investicijsko banko (EIB) o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov vredno posojilo, ki je ključno za financiranje gradnje TEŠ6.

Kdo od ministrov ali državnih sekretarjev je v zadnjih dneh govoril z Mehom, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Zvonko Černač, so nas za pojasnila glede poroštev že pred dnevi napotili na ministrstvo za finance. Tam so nam včeraj zatrdili, da dogovorov o referendumu o SDH nikoli niso pogojevali z odobritvijo poroštev za TEŠ6. A Meh naj bi se prav zaradi ključnega 30. podpisa pod pobudo, s katerim naj bi ujezil vlado, znašel tudi na udaru dolgoletnih političnih in poslovnih zaveznikov iz Velenja z županom Bojanom Kontičem na čelu.

Ti naj bi mu očitali, da je s svojim domnevnim soliranjem že drugič v zadnjih devetih mesecih resno ogrozil 1,3 milijarde evrov vreden projekt. Nemalo zamer v vladnih krogih si je namreč Meh nabral že februarja, ko je v državni zbor vložil predlog zakona o poroštvih za TEŠ6. Poleg tega, da je s tem pritisnil na SDS, ki si je resnejše ukvarjanje z blokom 6 želela prihraniti do kadrovskega prevzema državne energetike, si je s tem za projekt želel v lokalnem okolju pripeti zasluge. Prav zaradi tega naj bi vlada z ministrom Černačem na čelu Mehov zakon v popolnem nasprotju z zanjo značilno koalicijsko disciplino prepustila na (ne)milost državnemu zboru. Ta ga je po več branjih in zavrnitvah vendarle sprejel julija, še pred tem pa ga je vlada prerešetala z več amandmaji.

Meh se včeraj na naše klice ni odzval. Tudi direktor Premogovnika Velenje Milan Medved, ključni mož šaleške energetike, nam včeraj popoldne na pisno vprašanje, ali je Meha pozval k umiku podpisa, ni odgovoril. A da je Mehov podpis pod referendum o SDH najmanj zamrznil vladne aktivnosti pri TEŠ6, nakazuje več dogodkov.

Sredi septembra je tako nadzorni svet HSE potrdil popravljeno različico investicijskega načrta za TEŠ6. S tem je holding vsaj na papirju izpolnil prvi pogoj vlade za odobritev poroštva. Kljub temu da omenjeni načrt odpira več vprašanj, Černačevo ministrstvo v mesecu dni v Šoštanj ni poslalo zahteve za dodatna pojasnila.

Toda že v ponedeljek, torej nekaj dni po tistem, ko je Pozitivna Slovenija vložila pobudo z Mehovim podpisom, so s finančnega ministrstva prišli drugačni signali. Poudarili so, da »preučujejo različne možnosti za jamstvo TEŠ do države in da je pri tako velikem poroštvu treba najti tudi ustrezno zavarovanje«. A pri tem velja opozoriti, da popravljeni investicijski program ne predvideva zavarovanja poroštva države. To tudi sicer pri mednarodnih bankah samo po sebi velja za najboljše jamstvo – prav z njim namreč EIB in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) pogojujeta črpanje posojil za TEŠ6. Dodatnih zavarovanj banke po naših informacijah prav tako niso zahtevale od TEŠ.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Končna cena TEŠ 6 stoji ali pade na obrestih Novice

Končna cena TEŠ 6 stoji ali pade na obrestih

Predvidena končna cena šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (1,3 milijarde evrov) stoji ali pade na stroških financiranja in morebitnih Alstomovih zahtevah po dodatnih plačilih. Več »

Svetovalec TEŠ 6 za milijon evrov Novice

Svetovalec TEŠ 6 za milijon evrov

V 1,3 milijarde evrov vreden projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) je tudi uradno vstopila nemška multinacionalka RWE. Več »

Bodo TEŠ 6 zrušili mali delničarji Premogovnika? Novice

Bodo TEŠ 6 zrušili mali delničarji Premogovnika?

Čeprav referenduma o zakonu o državnih poroštvih za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) očitno ne bo, bi se lahko v Holdingu slovenske elektrarne (HSE) pri načrtovanju 1,3 milijarde evrov vrednega projekta znašli pred novimi težavami. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor

Prva kotacija Osveženo: 26.02.2015, 12:59
GRVG 5,17 2,78%
IEKG 1,05 0,00%
KRKG 59,01 1,74%
LKPG 23,25 1,09%
MELR 72,51 0,01%
PETG 280,00 1,38%
POSR 16,30 1,88%
TLSG 145,00 -1,02%
ZVTG 26,00 1,36%