Kot sta pojasnila predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar in predsednik konference sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije družb skupine Helios Tomaž Kumer, so skupaj ugotovili, da je sklep o ustavitvi postopka izredne odpovedi zaposlitve Poljanškovi ustvaril pogoje za uspešno nadaljevanje socialnega dialoga v podjetju.

"Za rešitev nastale situacije sta morala tako sindikat kot vodstvo nekoliko popustiti, vendar pa je rešitev izjemen dosežek za prihodnost zaposlenih v Heliosu v Sloveniji," sta v skupnem sporočilu za javnost izpostavila Klavžar in Kumer.

Po njunih besedah so se predstavniki vodstva in delavcev dogovorili še, da podrobnosti medsebojnih pogovorov ostanejo zaupne narave in da v javnost ne bodo posredovali nobenih dodatnih izjav.

Napovedali uporabo vseh sredstev

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in njenemu Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) so v torek napovedali, da bodo, če uprava Heliosa sindikalni predstavnici ne bo preklicala postopka izredne odpovedi, uporabili vsa sindikalna sredstva, vključno s stavko, ter da je bil socialni dialog že prekinjen.

Takšno ravnanje uprave Heliosa naj bi bil napad in grožnja vsem predstavnikom zaposlenih in sindikalnim zaupnikom družb v skupini Helios oz. celo neposreden napad na sindikalno delo v Sloveniji in na pravice zaposlenih.

Predsednik zveze Dušan Semolič in sekretarka sindikata KNG Sonja Kos sta v javnem pismu politični vrh in varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer opozorila na njihovo odgovornost za ukrepanje.

Vodstvo Heliosa je v odzivu opozorilo, da se socialni dialog nadaljuje in ocenilo, da se lahko pogovori o novi kolektivni pogodbi kmalu zaključijo.

Klavžar je "nekatere" aktivnosti ZSSS označil za nekonstruktivne oz. za oviro socialnega dialoga, iskanje rešitev in zaključevanje dogovorov, ki bi bili v korist vsem zaposlenim v Heliosu v Sloveniji.