Pravilnik predpisuje obliko in format vezane knjige računov ter vsebino obrazcev računov, ki jih bo treba uporabljati za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju od vključno 31. januarja dalje, in sicer v tistih primerih, ko ponudnik blaga oz. storitve prejme plačilo v gotovini, vendar računa ne izda z uporabo računalniškega programa oziroma elektronske naprave.

Ti zavezanci so doslej uporabljali t.i. paragonske bloke, vendar jih novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ sprejel v začetku lanskega decembra, ne dovoljuje več. Gre za enega od ukrepov vlade v okviru boja proti sivi ekonomiji.

Zavezanci bodo vezane knjige računov - zanje je predpisana velikost A5 s po 50 seti obrazcev računov - lahko kupili v prosti prodaji na trgu. Pred prvo uporabo jih bodo morali potrditi pri Finančni upravi RS (Furs), in sicer osebno na finančnem uradu ali pa elektronsko preko portala eDavki.

Vezano knjigo računov pa bodo morali za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsi tisti zavezanci, ki jim bosta izdajo računov z uporabo računalniškega programa oz. elektronske naprave preprečila okvara naprave ali izpad električne energije, opozarjajo na Fursu.

Koliko ponudnikov blaga in storitev za prejeto plačilo na roko napiše račun, na Fursu nimajo. Opozarjajo pa, da ima tovrstno poslovanje kar nekaj slabosti. Paragonski bloki namreč niso ustrezno oštevilčeni in sledljivost ni mogoča, zato tudi ni ustreznega učinkovitega nadzora.

Izdajatelj vezanih knjig računov je lahko vsak, ki se za to odloči, od Fursa pa predhodno pridobi ustrezno identifikacijsko oznako ter zagotovi, da bo njena vsebina in oblika v skladu z omenjenim pravilnikom.