Pol leta po uradnem začetku stečaja SGP Tehnika, ki je za sabo pustil dobrih 32 milijonov evrov obveznosti do bank, je njegov nekdanji direktor Klemen Ferjančič našel novo službo. Pred dnevi se je namreč zaposlil v družbi Plinovodi. Njen edini lastnik je Geoplin, ki ga obvladujeta država in Petrol, katerega nadzornik je – naključno ali ne – tudi Ferjančič.

Nekdanji prvi mož SGP Tehnika, ki je zaposloval 164 ljudi, velja za dolgoletni kader SD. Vlada Boruta Pahorja ga je tako leta 2009 postavila v nadzorni svet državnega Kada. Že naslednje leto je SGP Tehnik svoje hčerinsko podjetje SGP Gorenjc, ki sodeluje pri gradnji Nordijskega centra Planica, prodal Dragu Isajloviću, nekdanjemu svetovalcu Pahorjevega finančnega ministra Franca Križaniča. Pod vlado Alenke Bratušek je Ferjančič v kvoti SD prišel v nadzorni svet Petrola. Februarja letos je prevzel tudi vodenje kadrovske komisije slovenskega naftnega trgovca, ki je prižgala zeleno luč novemu mandatu dvema članoma Petrolove uprave. Eden od njih je Rok Vodnik, danes predsednik nadzornega sveta Plinovodov, kjer je po novem zaposlen Ferjančič. »Kot predsednik nadzornega sveta z njegovo zaposlitvijo nisem bil seznanjen. O tem zato tudi nismo odločali. Pričakujem pa, da so bili vsi postopki izpeljani skladno z internimi predpisi Plinovodov,« je včeraj dejal Vodnik.

Že pred meseci se je sicer omenjala možnost, da bi Ferjančič zasedel položaj v upravi Plinovodov. Pri tem naj bi mu s pritiski na upravo Petrola, ki je takrat še visela v zraku, pomagali tudi nekateri politiki in lobisti. Ni skrivnost, da so imeli kadri iz kvote SD v zadnjih letih pomembno vlogo v Petrolu. Nekdanji predsednik te stranke Igor Lukšič je konec lanskega leta skupaj s Križaničem obiskal tudi Geoplin. Njegov direktor Boštjan Napast je tudi član nadzornega sveta Plinovodov.

Kot so nam pojasnili v Plinovodih, bo Ferjančič zdaj opravljal delo svetovalca direktorja tehničnega sektorja. Na razpis se je prijavil kot edini kandidat. »Razpis je objavila zunanja institucija, sam pa s tem nisem imel nič. Da so ga izbrali, sem izvedel šele naknadno,« zatrjuje direktor Plinovodov Marjan Eberlinc, ki se v razčiščevanje Ferjančičeve vloge pri propadu SGP Tehnika »ni spuščal«. Na vprašanje, kako je mogoče, da bo Ferjančič služboval v družbi, ki jo posredno lastniško in upravljalsko obvladuje Petrol, katerega nadzornik je, pa je Eberlinc odgovoril, da »je to v skladu z zakonodajo«. »To smo tudi preverili,« je poudaril Eberlinc. Ferjančič namreč kot svetovalec, ki ni neposredno podrejen upravi, sodi med »delavce, ki nimajo pooblastil in ki ne odločajo«.

A kljub temu Ferjančič v Plinovodih še zdaleč ne bo imel nepomembne vloge. Tehnični sektor, kjer je zaposlen kot svetovalec, namreč vodi Franc Cimerman, ki velja za številko dve v Plinovodih. Poleg tega, da je odgovoren za razvoj, gradnjo in vzdrževanje plinovodnega omrežja, je Cimerman tudi eden od dveh direktorjev podjetja Južni tok Slovenija, ki bo zgradilo in upravljalo milijardo evrov vreden slovenski del plinovoda med bolgarsko črnomorsko obalo in Italijo. Bo Ferjančič torej zadolžen tudi za Južni tok, eno največjih infrastrukturnih naložb pri nas? »Tega ne želim komentirati,« odgovarja Eberlinc, ki ne dopušča dvoma, da so Plinovodi potrebovali novega svetovalca. »Fluktuacija v družbi je zaradi upokojevanja velika, dela pa vedno več. Imamo manj zaposlenih kot primerljivi operaterji v drugih državah. Lahko vam zagotovim, da pritiskov pri imenovanju gospoda Ferjančiča ni bilo,« poudarja Eberlinc.

V Plinovodih so sicer imeli zaradi zaposlovanja že lani težave s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je namreč ugotovila, da v družbi pri zaposlitvi Nike Janše, hčere nekdanjega premierja Janeza Janše, in Tadeja Tanka, sina vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, niso upoštevali pogojev iz sistemizacije delovnih mest, zaposlitvi pa »sta bili izvedeni v kontekstu več kršitev dolžnega ravnanja«. Eberlinc je te navedbe takrat zanikal. »Razpise smo izdelali v dobri veri in v skladu z razpisom zaposlili dobro in primerno osebje. Nikoli nisem dejal, da bi kdor koli poskušal vplivati nanj pri tem, koga naj zaposli,« je pojasnil Eberlinc in dodal, da je KPK enega od stavkov, ki ga je izrekel na zaslišanju, »iztrgala iz konteksta«.