Vplivna mariborska družina Ivanjko, ki je imela eno od glavnih besed pri upravljanju večstomilijonskega premoženja danes že bankrotiranega cerkvenega Zvona, je bila vseprisotna tudi v Novalji na hrvaškem otoku Pagu.

Dr. Šime Ivanjko, ugledni slovenski pravnik in častni hrvaški konzul, se pogosto udeležuje slovesnih dogodkov v tem znanem turističnem središču, družil se je tudi z zdaj že nekdanjim dolgoletnim županom Novalje Ivanom Dabom, ko je ta redno obiskoval pobrateno mesto Maribor. Malo ljudi v Sloveniji pa je vedelo, da sta (bila) v rokah te premožne družine dva novaljska dragulja – butični hotel Boškinac in kultni klub Kalypso, najstarejši v Zrćah.

O priljubljenosti hotela, ki se skriva v osrčju otoka in se ponaša s širše znano restavracijo in lastno vinarno, priča obisk slovitega ameriškega kuharskega mojstra in TV-zvezde Anthonyja Bourdaina med njegovim popotovanjem po Hrvaškem. Boškinac upravlja tudi prej omenjeni klub na znameniti novaljski plaži Zrće, kjer nastopajo največje svetovne zvezde elektronske glasbe in jo imenujejo kar hrvaška Ibiza. Vse to se kaže tudi v visokih zaslužkih. Podjetje Cissa, ki ima v rokah hotel in klub, je lani zvišalo prihodke za kar 20 odstotkov na 1,24 milijona evrov, čisti dobiček pa se je povečal za polovico na 83.000 evrov.

Na veliko nezadovoljstvo upnikov Lea Ivanjka, ki je potopil mariborsko mestno vinsko klet Vinag, pa donosno podjetje iz Novalje ni več v njegovih rokah. Po dostopnih informacijah ga je Ivanjko maja lani prodal oziroma prepustil Celjanu Allenu Cveku, direktorju Dimnikarstva Celje. To je storil v trenutku, ko se je Vinag spopadal z vse hujšimi finančnimi težavami, na Ivanjkova vrata pa so pričeli trkati nekateri nejevoljni upniki. Četudi bi »našel« nekaj sto tisoč evrov in z njimi poplačal dolgove, bi zelo verjetno ostal brez hotela v Novalji. Zaradi stečaja Vinaga bo moral namreč prej ali slej solidarno poplačati dvomilijonsko posojilo, ki ga je Vinagu odobrila zavarovalnica Grawe.

Danes je podjetje Cissa, s tem pa hotel in klub, v celoti v lasti Borisa Šuljića, najbolj znanega lokalnega podjetnika, vinarja, ki se je v lanskem letu podal še v politične vode. Potegoval se je za mesto župana Novalje, dobil pa je tudi podporo velikih strank SDP in HSS. Načrt mu resda ni uspel, vendar se je zatem povezal z zmagovalcem Antejem Dabom in se zavihtel na položaj predsednika novaljskega mestnega sveta. Ali ima Ivanjko še kakršno koli besedo pri upravljanju hotela Boškinac in koliko je dobil ob prodaji svojega lastniškega deleža v hrvaškem podjetju, če sploh kaj, ni znano, saj za komentar ni bil dosegljiv. Pomenljiv pa je podatek, da sta bila Ivanjko in Šuljić dolga leta partnerja oziroma solastnika hotela.

Ali ima oziroma je imel Ivanjko na Hrvaškem še kakšna druga podjetja in nepremičnine, ki bi bili lahko zanimivi za upnike, ni mogoče preveriti. Zato pa je ostalo ogromno sledi za premoženjem še iz časov, ko je njegova družina upravljala sklad Julius. Ta se je finančno napajal iz Zvona, za njim pa so ostale številne nasedle zgodbe. Med drugim gre za podjetje Preplam iz Zagreba, ki ustvarja 2,4 milijona evrov letnega prometa. Do leta 2007 sta ga obvladovala Zvon in Dimnikarstvo Celje, dokler Preplam ni končal v rokah podjetja Astrade Marije Gubenšek iz Slovenske Bistrice. V njegovem nadzornem svetu so se nato med drugim pojavljali Alenka Lenarčič, zaposlena v Zavarovalno-poslovnem inštitutu družine Ivanjko. Bila je tudi ustanoviteljica Progresija, ki je pred državnozborskimi volitvami 2008 izdajal »politični« brezplačnik Slovenski tednik, financiral pa ga je tudi Ivanjkov Julius. Preplam je medtem vodil Davor Šenija, zdaj že nekdanji predsednik uprave Steklarne Rogaška, ki je bila v lasti Zvona.

Leo Ivanjko, ki je Vinag uporabljal tudi za financiranje svojih drugih poslov in ga na koncu potopil, se je po dostopnih podatkih pred kratkim iz Maribora »preselil« čez mejo v Avstrijo. Po novem naj bi imel stalno prebivališče v manjšem mestu Weiz severovzhodno od Gradca.