Po neslavnem propadu Vinaga je vplivna in premožna mariborska družina Ivanjko izgubila še nekdaj osrednje podjetje v svojem potapljajočem se poslovnem imperiju. Pod bremenom dolgov je klonil Zavarovalno-poslovni inštitut (ZPI), ki je bil ustanovljen pred več kot 20 leti, pod njegovim okriljem pa je dolgo deloval ugledni pravnik dr. Šime Ivanjko, nekdanji dekan mariborske pravne fakultete.

Predlog za začetek stečaja nad ZPI je konec junija na sodišče vložila kar njegova direktorica Klementina Ihanec. Gre za soprogo Lea Ivanjka, lastnika tako ZPI kot Vinaga. Ihančeva je hkrati v stečaj poslala tudi hčerinski podjetji ZPI Zavarovalno posredniška hiša in ZPI Zavarovalno zastopniška hiša. To je naredila po več kot šestih mesecih neprekinjene blokade transakcijskih računov. Že pred tem, v začetku aprila, je na zadnjo pot pospremila Vinag.

Za finančni zlom inštituta, katerega zaposleni so med drugim svetovali na področju zavarovalniškega in gospodarskega prava, je več vzrokov. Prvi je nedvomno krčenje poslov. Še leta 2009 so ZPI in njegova podjetja ustvarila za več kot milijon evrov prihodkov in visok dobiček. Temu je sledila pot navzdol. Leta 2012 je bilo prometa le še za pol milijona evrov, lani pa vsega dobrih 200.000 evrov. V zadnjih dveh letih je inštitut pridelal še visoko izgubo, predvsem zaradi odpisov vrednosti finančnih naložb. Med drugim so namreč vlagali v delnice Petrola. Zaradi vsega tega ZPI in njegova podjetja že dlje časa niso bili sposobni odplačevati milijonskih finančnih obveznosti. Nekaj sto tisoč evrov so si izposodili tudi pri Vinagu.

Kaj je družina Ivanjko pustila v stečajnih masah, bodo v naslednjih tednih ugotavljali stečajni upravitelji Milena Sisinger, Ladislav Hafner in Martin Drgan. Sodeč po njihovih bilancah s konca lanskega leta pa bi morali najti za več kot pet milijonov evrov nepremičnin, finančnih naložb in poslovnih terjatev. Največ premoženja, več kot tri milijone evrov, naj bi imela ZPI Zavarovalno posredniška hiša. Med drugim je lastnica vile na Tomšičevi ulici v Mariboru, ki je po podatkih Gursa vredna okoli 320.000 evrov. Na njej ima Sberbank od leta 2009 vpisano skoraj dva milijona evrov vredno hipoteko. Do koga vse so imeli Ivanjkovi terjatve in ali jih je sploh mogoče izterjati, bo znano v kratkem.

Kljub stečaju ZPI je Šime Ivanjko že sredi lanskega leta odprl novo podjetje, in sicer Inštitut za zavarovalništvo v Mariboru. Soustanovil ga je z nekdanjim predsednikom uprave hrvaške zavarovalnice Croatia osiguranje Marijanom Ćurkovićem in Dragico Korenjak, bivšo svetovalko uprave v Pozavarovalnici Sava za razvoj prodajnih mrež na trgih jugovzhodne Evrope. Sedež novega inštituta je v isti stavbi, v kateri je deloval že ZPI, tudi dejavnost je domala identična. V prvih mesecih delovanja je sicer ustvaril za le tisoč evrov prihodkov.

Šime Ivanjko je bil še pred nekaj več kot letom dni največji lastnik danes propadlega ZPI, vendar je 32-odstotni delež še pravočasno prepustil inštitutu. To je naredil februarja lani, enako tudi njegova soproga Lea Ivanjko in hči Simona Ivanjko. Lastniške deleže je po tistem zadržal le njegov sin Leo Ivanjko. Ta ima mnogo več težav z upniki. Hipoteke na njegovih nepremičninah so na podlagi izvršb vpisali mariborski odvetnik Bojan Lakožič (125.000 evrov), direktor podjetja Kraft in Werk Tomaž Gaube (90.000 evrov) in podjetje Agronatura (skoraj pol milijona evrov). Njegova lastnika sta Bogdan Pečuh in Irena Draš, ki sta Ivanjku prodala Vinag. Na delu premoženja Lea Ivanjka so tudi visoke hipoteke zavarovalnice Grawe, ki je tesno prepletena z družino Ivanjko.