V boju za nakup Trima ima, kot kaže, največ možnosti irski proizvajalec strešnih in fasadnih panelov Kingspan. Ta naj bi namreč oddal najvišjo zavezujočo ponudbo in za trebanjsko skupino bankam ponudil od 25 do 30 milijonov evrov. Zavezujoči ponudbi naj bi oddala tudi avstralski proizvajalec strešnih kritin Metroll Australia in poljska finančna družba Innova Capital, vendar pa naj bi bili njuni ponudbi bistveno skromnejši.

Toda tudi ponudba Ircev naj bi bila za več bank, ki skupaj obvladujejo 97 odstotkov Trima, nesprejemljiva. Zaradi tega so vse tri interesente že pozvali, naj ponudbe izboljšajo. Vedno več bančnikov je medtem prepričanih, da bi bilo treba prodajne postopke predčasno končati in prodajo preložiti za nekaj let. Prepričani so, da bi lahko za Trimo čez leto ali dve, ko bi se pokazali vsi učinki finančne in poslovne sanacije, iztržili višjo kupnino. Poleg tega bi bilo po njihovem mnenju družbi treba najti lastnika, ki bo imel dolgoročne načrte tudi s proizvodnjo v Sloveniji. Pomena Trima se zavedajo tudi v Banki Slovenije, kjer so trebanjsko skupino uvrstili tudi na seznam podjetij, ki so vredna prestrukturiranja. Kljub čedalje številnejšim pomislekom pa si v NLB, ki vodi prodajne postopke, na vso moč prizadevajo dokončati prodajo, pri tem pa naj bi jih podpirale tudi nekatere banke v večinski tuji lasti. Ob upoštevanju višine ponudbe Kingspana bi NLB za svoj petinski delež v Trimu iztržila med petimi in šestimi milijoni evrov, obeta pa si tudi provizijo, ki je odvisna od višine iztržene kupnine.

Medja prodaja, njegov prijatelj pa svetuje kupcu

Ircem naj bi pri načrtovanem prevzemu Trima svetoval Boštjan Peterman, po neuradnih informacijah eden najožjih zaupnikov in dolgoletnih prijateljev prvega moža NLB Janka Medje. V NLB so včeraj zanikali, da bi bil Medja s Petermanom v kakršnih koli poslovnih odnosih, prav tako pa naj ne bi bil vključen niti v prodajne postopke. Na vprašanji, v kakšnih zasebnih odnosih je Medja s Petermanom in ali je seznanjen s tem, da ta svetuje irskemu Kingspanu, niso odgovorili.

Petermana nam za komentar ni uspelo priklicati, po neuradnih informacijah pa Ircem svetuje prek svoje srbske svetovalne družbe Optima Project. Po podatkih iz srbskega registra je Peterman svojo družbo s 1000 dinarji oziroma slabimi desetimi evri osnovnega kapitala ustanovil julija 2012, le nekaj dni po tem, ko je bil Medja imenovan v nadzorni svet NLB, iz katerega se je nato po nekaj mesecih zavihtel na vrh največje državne banke.

»Prodajni postopek je v teku, trenutno pa smo v fazi pogajanj s potencialnimi kupci o pogojih in načinu izpeljave transakcije,« so nam povedali v NLB. »Za zdaj od lastnikov nismo prejeli nobenih drugačnih odločitev ali napotkov o nadaljevanju postopka. Če bi ostali lastniki radi prekinili prodajo in bi to mnenje podprla večina, je seveda v njihovi pristojnosti, da že sprejete odločitve prekličejo,« so še dodali.

Proizvodnja zasedena do srede leta

Medtem ko se prodajni postopki končujejo, pa Trimo po štirih nedonosnih letih postopno okreva. Po neuradnih informacijah naj bi se lanski prihodki trebanjske skupine sicer znižali na okoli 110 milijonov evrov, vendar se je zaradi znižanja števila zaposlenih in stroškov poslovanja, zaprtja nekaterih nedonosnih hčerinskih podjetij ter dogovora s ključnimi dobavitelji izboljšala njegova dobičkonosnost poslovanja.

Izboljšanje poslovanja v družbi pričakujejo tudi v letošnjem letu. »Prodaja in zasedenost proizvodnje sta nad pričakovanji, proizvodnjo pa imamo zapolnjeno za nadaljnje štiri do pet mesecev,« pojasnjujejo v Trimu, ki mu je pred kratkim uspelo dobiti 13-milijonski posel v Kazahstanu. Kot pojasnjujejo v družbi, so bili lani najuspešnejši prav na neevropskih trgih, čeprav v Evropi še vedno ustvarijo glavnino svojih prihodkov. »Ocenjujemo, da je evropsko gradbeništvo v lanskem letu doseglo dno in da se je začelo zmerno okrevanje, ki se kaže v povečanem obsegu investicij,« pravijo v Trimu.

Pomemben del prihodkov Trimo ustvari tudi v Rusiji, vendar pa ima na tem trgu pogodbe sklenjene v evrih in ne v lokalni valuti, ki je v zadnjih nekaj mesecih izgubila pomemben del svoje vrednosti. »Vendar to posledično pomeni, da s cenami v evrih postajamo nekonkurenčni in vedno težje sklepamo nove pogodbe v evrih. Za prihodnje mesece pričakujemo zaostrovanje konkurenčnih razmer. To pomeni, da bo del bremena devalvacije ruskega rublja v manjši meri vplival tudi na poslovanje Trima,« še pojasnjujejo.