Uspehi informacijsko-tehnološke skupine Infotehna, dolenjsko-posavske gazele iz leta 2006, niso ostali neopaženi na tujem. V teh dneh je tako odjeknila informacija, da ima Infotehna novega večinskega lastnika – luksemburško družbo Euroscript International, ki na leto ustvari okoli 100 milijonov evrov prihodkov. V začetku leta je s prevzemom belgijskega podjetja Amplexor nakazala širitev na področje urejanja in upravljanja dokumentov. Ravno na tem področju je ena vodilnih družb na svetu prav slovenska Infotehna.

Euroscript naj bi za 75-odstotni delež Infotehne plačal približno 3,35 milijona evrov, je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu. Ustanovitelj in dolgoletni direktor Čedomir Jakovljević, ki je v Infotehni zadolžen za strateški razvoj, je prodal 51-odstotni lastniški delež, vodja razvoja programske opreme Domagoj Pažanin dvoodstotnega, izvršna direktorica Marjeta Panjan Žalec pa enoodstotnega. Iz lastništva so se s prodajo deležev Luksemburžanom umaknili tudi Roman Šoper, Blaž Simič, Tine Dobovšek, Mihajlo Ceraj Cerić, Hrvoje Librenjak in Simon Drnovšek. Novi večinski lastnik Euroscript International naj bi jim kupnino nakazal v treh obrokih. Pri tem je končni znesek odvisen tudi od poslovnih rezultatov Infotehne, ki naj bi v letošnjem letu še okrepila svoje poslovanje in ob šestih milijonih evrov prihodkov ustvarila približno 800.000 evrov dobička iz poslovanja (EBIT).

Danes ima Infotehna le še štiri lastnike, od tega si trije delijo 25-odstotni lastniški delež. Največji lastnik poleg Euroscripta je direktor Infotehne Elvis Poćelat, ki je lastnik 15-odstotnega deleža. Štiriodstotni lastniški delež je ohranil še en član vodstvene strukture družbe, podpredsednik poslovnega razvoja Damir Stanič. Preostalo obvladuje Švicar Bernard Aron Ferber, ki je v marcu pridobil skupno šestodstotni lastniški delež. Del je odkupil od Poćelata, del pa od družbe Fabuleux Management.

Lahko bi rekli, da je dolenjska skupina zvezda stalnica na slovenskem tehnološkem trgu. Ustanovljena je bila davnega leta 1988, približno desetletje pozneje pa je šesterica ustanoviteljev storila odločilni korak z usmeritvijo poslovnih ciljev v tedaj ozko tržno nišo: obvladovanje velikih sistemov za upravljanje nestrukturiranih informacij. Sledila so leta hitre rasti, ki se je upočasnila in prevesila v nekoliko slabše poslovne rezultate šele v najhujšem kriznem obdobju. A že od leta 2010 prihodki dolenjske tehnološke skupine spet rastejo. V štirih letih so se podvojili na več kot pet milijonov evrov. Samo lani se je čisti dobiček povečal za skoraj devetkrat, na slabih 400.000 evrov. EBIT je ob tem znašal dobrega pol milijona evrov, dobiček iz poslovanja pred obdavčitvijo in amortizacijo (EBITDA) pa skoraj milijon evrov. Pri vrednotenju podjetij običajno velja, da se ocenjuje vrednost podjetja s petkratnikom EBITDA, kar bi v primeru Infotehne pomenilo med štirimi in petimi milijoni evrov. S tega stališča je kupnina, ki jo bo za Infotehno plačal Euroscript, primerna.

Priključitev skupini iz Luksemburga bi bila lahko nova priložnost za Infotehno, ki si je ravno lani utrla pot na ameriški in nemški trg. Skupina Euroscript je namreč prisotna v 19 državah po svetu, od leta 2012 tudi na kitajskem trgu, ki ima velik potencial. Leta 2012 je ustvarila dobrih 97 milijonov evrov prihodkov, z nakupom Amplexorja in Infotehne pa bi se lahko njen letni izkupiček povzpel v bližino 115 milijonov evrov. Načrt za prihodnjih nekaj let je sicer rast letnih prihodkov na 150 milijonov evrov. Vendar v Luksemburgu vse le ne gre kot po maslu. Euroscript je zaradi prekinitve 3,9 milijona evrov vredne pogodbe z EU moral odpustiti 70 zaposlenih v Luksemburgu, letos in prihodnje leto pa naj bi ukinil še 13 delovnih mest. Skupina skupno zaposluje krepko več kot 1500 ljudi.