Portugalsko ustavno sodišče je razsodilo, da so trije od štirih varčevalnih ukrepov, ki zadevajo letošnji državni proračun, v nasprotju z ustavo. Gre za znižanje plač tistim javnim uslužbencem, ki prejmejo več kot 675 evrov mesečno, povišanje stopnje prispevkov za zdravstveno zavarovanje in primer brezposelnosti ter omejitve pri vdovskih pokojninah. Zaradi odločitve ustavnega sodišča bo v portugalskem proračunu nastala luknja, ki pa jo namerava vlada zapolniti z alternativnimi ukrepi.

Do odločitve ustavnega sodišča je prišlo dobra dva tedna pred tem, ko naj bi Portugalska izstopila iz programa pomoči EU in IMF. Sklad pa je v torek pozno zvečer zatrdil, da zaenkrat zaradi tega še ne bo posledic. O njih poteka razprava, vendar ni še nič odločeno, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila tiskovna predstavnica.

Passos Coelho je v torek razglasil, da zaradi odločitve ustavnih sodnikov njegova vlada ne more več zagotoviti izpolnitve sanacijskih ciljev. Ob tem pa je priznal, da v takšnih pogojih tudi EU in IMF ne moreta nujno pristati na izplačilo zadnje tranše pomoči.

Mediji so se zato že razpisali o tem, da zadnjega obroka mednarodne pomoči Portugalski ne bo. A v IMF so zatrdili, da gre za prehitro sklepanje. Kot so sporočili, bodo najprej počakali na odgovor portugalske vlade.

Tako imenovana trojka je Portugalsko leta 2011 pred bankrotom rešila s 78 milijardami evrov pomoči. Do konca junija se morajo mednarodni posojilodajalci odločiti o izplačilu 2,6 milijarde evrov vrednega zadnjega obroka iz tega paketa.