IMF se je za odmrznitev več milijardne pomoči odločil po tem, ko so se Atene aprila po več letih vrnile na mednarodne finančne trge. Z izdajo dolgoročnih obveznic so zbrale 4,2 milijarde dolarjev (3,1 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je takrat sicer opozorila, da gre Grčija v pravo smer, da pa so Atene še vedno v programu pomoči. Test, ki so ga z izdajo dolgoročnih obveznic naredile grške oblasti, je bil sicer res uspešen, a je treba narediti še veliko. »Programa ni konec. Je pa to jasen znak, da je vrnitev na trge na obzorju,« je dejala.

Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo EU in IMF. Leta 2010 je dobila 110 milijard evrov, ker se je to izkazalo za premalo, pa je leta 2012 dobila še 130 milijard evrov pomoči. Ob tem ji je zasebni sektor odpisal še za več kot 100 milijard evrov dolga.

Sredstva, ki jih je danes odmrznil IMF, so del drugega paketa pomoči. S pomočjo te se je Grčija v minulih letih izognila plačilni nesposobnosti, a je morala v zameno pristati na stroge varčevalne ukrepe in reforme, ki so življenjski standard večine Grkov bistveno poslabšali, gospodarstvo pa je zdrsnilo v globoko recesijo. Letos naj bi vendarle zabeležili gospodarsko rast.

Konec aprila so tudi države v območju evra odmrznile pomoč Grčiji, vredno 8,6 milijarde dolarjev (6,3 milijarde evrov), saj so ugotovile, da so Atene dosegle napredek pri urejanju javnih financ in zniževanju proračunskega primanjkljaja.