V IMF ugotavljajo, da se pravila, opredeljena v šesterčku in dvojčku, s katerima je unija v boju proti krizi nadgradila pakt za stabilnost in rast, ki opredeljuje temeljna evropska proračunska pravila, različno tolmačijo in zaradi kompleksnosti ne spoštujejo dovolj.

Sistematično izvajanje in spoštovanje pravil

Izvajanje in spoštovanje teh pravil mora biti bolj sistematično, zagotoviti je treba, da ne bo različnih tolmačenj, je poudarila Lagardova. To je v premislek; ne gre za spreminjanje pravil, temveč za to, kako zagotoviti boljše spoštovanje pravil, je dodala.

IMF sicer v poročilu ugotavlja, da območje evra okreva, a da to okrevanje ni dovolj trdno, da je brezposelnost še vedno nesprejemljivo visoka, bančni sektor še vedno poškodovan, dolg visok, inflacija pa zaskrbljujoče nizka, zato je treba občutno okrepiti rast.

Kritika IMF glede evropskih proračunskih pravil prihaja v času, ko se je v EU znova razvnela razprava o mehčanju proračunske discipline s ciljem odločnejšega spodbujanja rasti in zaposlovanja. Več poudarka na rasti želita predvsem Francija in Italija.

Konec leta pregled proračunskih pravil, uvedenih v krizi

»Vsi ministri so danes izpostavili pomen spoštovanja pravil,« je po sestanku zatrdil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Ob tem je spomnil, da je konec leta predviden pregled proračunskih pravil, uvedenih v krizi, in da se bo takrat preučilo, ali obstajajo načini za poenostavitve.

Predvsem pa je izpostavil pomen sodelovanja članic pri izvajanju reform. Evroskupina je po njegovih besedah danes potrdila načrt dela za prihodnjih šest mesecev, s katerim je sprožila razpravo o usklajevanju strukturnih reform. Julija bodo razpravljali o davčni reformi s poudarkom na obdavčevanju dela.