Odziv na petkovo izjavo

Te izjave so odziv na petkovo izjavo slovenske visoke predstavnice za nasledstvo Ane Polak Petrič, ki je za STA poudarila, da bo treba več pozornosti in aktivnosti nameniti tudi tožbam za izterjavo terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij na ozemlju Hrvaške.

Na vprašanje o tem, kako bo Slovenija po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice prišla do sredstev, potrebnih za poplačilo varčevalcev LB, je še dejala, da bo nekaj sredstev v ta namen rezerviranih v skladu za nasledstvo.

"Na Hrvaškem ne obstaja nikakršen ustavni zakon, ki bi omejeval LB ali katerokoli drugo slovensko entiteto, da bi izterjala svoje terjatve do hrvaških podjetij. Tega ni nihče, niti ne bo prepovedal," je danes za Hrvatski radio dejal Rogić.

Rogić je bil član hrvaške delegacije v pogajanjih s Slovenijo glede starih deviznih vlog LB, ki so bili preneseni v hrvaški javni dolg v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Slovenija rada izpostavlja številke

Pomočnica hrvaške zunanje ministrice za mednarodno pravo Andreja Metelko Zgombić je danes, prav tako za Hrvatski radio, izjavila, da Slovenija rada izpostavlja številke.

"Tudi če bi upoštevali terjatve do hrvaških podjetij, od katerih so nekatera končala v stečaju, kar je bilo tudi tveganje banke, je Slovenija ta znesek zelo pogosto omenjala z obrestmi, medtem ko je devizne vloge hrvaških varčevalcev predstavljala brez obresti," je dejala.

Terjatve hrvaških varčevalcev do LB so po njenih besedah "veliko večje" od terjatev LB do hrvaških podjetij. Kot je še menila, gre za dve ločeni vprašanji, ki jih ni mogoče primerjati.

Slovenska stran je večkrat objavila oceno, da so terjatve LB do hrvaških podjetij višje od milijarde evrov, medtem ko so pri dolgovih banke do hrvaških varčevalcev govorili o nekaj sto milijonih evrov.

Miljenić: Zasebnega premoženja ni mogoče odvzeti brez posledic

Hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić je že v nedeljo dejal, da je sredina razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice pokazala, da zasebnega premoženja ni mogoče odvzeti brez posledic.

V pogovoru za zasebno radijsko mrežo Media servis je spomnil, da na hrvaških sodiščih poteka vrsta postopkov glede prenesenih deviznih vlog. Ob tem je ocenil, da je pravno logično, da je "država, ki je izplačala varčevalce, ki imajo pravico do poplačila s strani Slovenije, stopila na njihovo mesto".