Medtem ko je iskanje strateškega partnerja, ki bi lastniško vstopil v Hit, obstalo na mrtvi točki, bodo v novogoriški družbi v prihodnjih dneh začeli s prodajo igralnice na črnogorski rivieri.

Naprodaj bo nekaj več kot tričetrtinski lastniški delež v podjetju Hit Montenegro. Preostalo je v lasti bankrotirane družbe Daimond, ki je bila v preteklosti tesno poslovno prepletena s Hitom. Njen delež je Hit nameraval kupiti iz stečajne mase, vendar naj bi si premislil zaradi previsoke cene, ki znaša okoli pet milijonov evrov, smo izvedeli neuradno. S prodajo črnogorskega kompleksa si v Hitu obetajo okoli 30 milijonov evrov. Od tega je zemljišče, ki je neposredno v Hitovi lasti, vredno deset milijonov evrov, hotelsko-zabaviščni kompleks v lasti Hita Montenegra pa okoli 20 milijonov evrov. Za nakup Hitove družbe v Črni gori obstaja določen interes. S ciljem, da se bodo izognili neresnim ponudnikom, bodo morali možni prevzemniki za pridobitev razpisne dokumentacije odšteti 15 tisoč evrov. Na Hitovi črnogorski igralnici ima sicer hipoteko v višini dobrih osmih milijonov evrov vknjiženo SID banka.

Poleg črnogorske družbe Hit prodaja tudi sarajevsko igralnico, katere vrednost znaša približno milijon evrov. S hrvaškega trga se je medtem Hit že umaknil po stečaju tamkajšnje družbe Casino Kristal Umag februarja letos. Pred meseci je v stečaju zaključilo tudi slovensko odvisno podjetje Hit Bovec.

Zaradi zavlačevanja pri sprejemanju nove igralniške zakonodaje, ki bi zasebnim vlagateljem omogočila vstop v lastniško strukturo Hita, se načrtovano iskanje strateškega partnerja odmika. Odsotnost ustrezne igralniške zakonodaje je botrovala propadu načrtov gradnje igralniško-zabaviščnega središča ICIT v Šempetru pri Novi Gorici. Skupaj s kitajskim podjetjem je nameraval Hit vanj vložiti sedem milijonov evrov. Kot so nam pojasnili v Hitu, bodo do nadaljnjega poslovne prostore ICIT oddali dvema poslovnima partnerjema. Za načrti zaostaja tudi razvoj spletnega igralništva, s katerim bi morala družba že prihodnje leto dosegati deset odstotkov konsolidiranih prihodkov, kar znese okoli 15 milijonov evrov. Po pojasnilih Hita so šele nedavno s podaljšanjem koncesije za Hitov center Perla pridobili možnost organiziranja spletnih iger na srečo.

Do zdaj Hitu pod vodstvom Dimitrija Picige še ni uspelo reprogramirati posojil. So pa banke upnice družbi podaljšale moratorij za servisiranje obveznosti do konca avgusta. V lanskem in letošnjem letu se je zadolženost matične družbe znižala za 13 milijonov evrov, še zmeraj pa ta bankam dolguje približno 85 milijonov evrov. K temu dolgu je potrebno prišteti še približno 35 milijonov evrov obveznosti hčerinskih podjetij.

V prvih petih mesecih letošnjega leta je Hit dosegel 50,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za slab odstotek več kot v enakem obdobju lanskega leta, so pojasnili v novogoriški družbi. Po neuradnih informacijah pa prihodki za približno 200.000 evrov zaostajajo za načrti. Doseženi dobiček iz poslovanja je v obravnavanem obdobju znašal 1,3 milijona evrov, medtem ko so ga načrtovali 300.000 evrov, v enakem obdobju lanskega leta pa dosegli 150.000 evrov. V prvih petih mesecih letošnjega leta je izguba pred davki znašala 700.000 evrov, kar je 1,4 milijona evrov manj kot v enakem obdobju lanskega leta.