Kot so poudarili, dolg Heliosa ni bil nikoli 407 milijonov evrov. Trenutni neto dolg je 84 milijonov evrov, konec junija pa se bo spustil pod 80 milijonov evrov, medtem ko je še lani znašal 110 milijonov evrov. Za četrtino znižan dolg je po njihovih besedah rezultat boljšega upravljanja zalog in poslovnega ter finančnega prestrukturiranja.

»Obtožujejo nas stvari, ki niso resnične«

Glede očitkov, da je Ring financiral prevzem Heliosa z zadolževanjem podjetja, pa so poudarili, da Helios ni nikoli plačal niti evra za financiranje transakcije niti ni za to najel nobenega kredita. Financiranje 145 milijonov evrov vrednega prevzema je bilo zagotovljeno z lastniškim in dolžniškim kapitalom, ki so ga zagotovili Ring Holding in dva izmed največjih svetovnih finančnih skladov.

»Žalostno je, da nas obtožujejo stvari, ki niso resnične in niso v korist podjetja in države Slovenije,« je izpostavil predsednik nadzornega sveta Gerald Martens, ki je spomnil, da je bil nakup Heliosa drag, a kljub težavam v njem še vedno vidi prednosti in potenciale.

»Pogojev iz pogodbe nismo kršili«

Kot je poudaril, niso kršili nobenih pogojev iz kupoprodajne pogodbe. Zato se mu zdijo očitki, ki prihajajo od nekaterih zaposlenih in tudi iz politike, nepravični. Škodo dobremu imenu podjetja pa povzroča tudi napačno poročanje, saj pristojni minister ni napovedal ovadb, temveč je napovedal le hitro preiskavo, katere prvi rezultati naj bi bili znani že prihodnji teden. Na podlagi tega pa se bo odločil, ali so podane podlage za vložitev tožb oz. ovadb proti upravi in nadzornemu svetu.

Nekateri ljudje zlorabljajo svoj položaj, predstavljajo podjetje v slabi luči ali manipulirajo z informacijami, zato so v medijih neresnične zgodbe, je opozoril Martens. Predsednika DZ Janka Vebra bodo glede njegovih trditev o najemu kredita in nespoštovanja pogodbe, pozvali, naj jih prekliče, sicer lahko v Heliosu uberejo pravno pot.

Ni res, da želi uprava odpuščati

Jasno pa je že, da bodo ukrepali zoper predstavnico delavcev Ivanko Jano Poljanšek. »Ne sme govoriti v javnosti o pogajanjih, ko ta še potekajo, in ne sme govoriti neresnic,« je poudaril Martens in dodal, da je nanjo jezen, ker pravi, da želi uprava odpuščati, kar pa ni res.

V Heliosu načrtujejo le 3,25-odstotno znižanje plač, pri čemer povprečna plača v Heliosu znaša 1900 evrov bruto in je za 30 odstotkov višja kot plača po kolektivni pogodbi kemijske industrije. Ne načrtujejo pa nikakršnega odpuščanja.