Izvršni direktor Halliburtona Dave Lesar je poudaril, da bo prevzem ustvaril vodilnega ponudnika storitev za izkoriščanje nafte in plina na svetu, delničarjem obeh koncernov in kupcem pa zagotovil "privlačne koristi".

S transakcijo bo prišlo tudi do napredka na področju tehnologij in novih delovnih mest, Lesarjeve besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Da bo s tem poslom prišlo do večjega in bolj konkurenčnega svetovnega podjetja, je ocenil tudi predsednik uprave in izvršni direktor Baker Hughesa Martin Craighead. "Z združitvijo bomo ustvarili nov svet priložnosti za napredek v razvoju tehnologij za naše stranke," se je strinjal.

S povezavo drugega in tretjega največjega ponudnika storitev za izkoriščanje nafte in plina bo nastal nov energetski velikan, analitiki pa ocenjujejo, da bi lahko združeno podjetje nadziralo 36-odstotni svetovni tržni delež.

Obe podjetji imata sedež v teksaškem Houstonu, tam bo tudi ostal. Trenutno se njune dejavnosti križajo na več področjih, združitev pa jima bo omogočila prestrukturiranje in večje iztržke z naslova produktivnosti.

V javnosti se je sicer še pred nekaj dnevi špekuliralo, da bi lahko Halliburton izpeljal sovražni prevzem Baker Hughesa.