Potem ko mu na lokalnih volitvah ni uspelo postati župan Mežice, naj bi vodja preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Robert Slodej novo službo iskal na Slovenskih železnicah (SŽ). Po nekaterih informacijah naj bi se namreč prijavil na razpis za vodjo projekta za skladnost poslovanja in integritete, ki so ga na SŽ objavili pred desetimi dnevi. Omenjeni razpis se izteče danes. Generalni direktor SŽ Dušan Mes o tem, kdo se bo prijavil, »ne želi špekulirati«. Poudaril je le, da želijo z novim delovnim mestom okrepiti notranji nadzor.

Poskus v lokalni politiki

Da Slodej zapušča NPU, se bolj ali manj javno govori že več mesecev. V začetku meseca je tako kandidiral za župana občine Mežica, z dobrimi 27 odstotki glasov osvojil drugo mesto med štirimi kandidati, a se mu kljub temu ni uspelo prebiti v drugi krog. Precej uspešnejši je bil s svojo listo na volitvah v občinski svet, kjer je osvojil dva od štirinajstih sedežev. Slodej je sicer že od ustanovitve eden vodilnih uslužbencev NPU. Ta v najmanj eni zadevi preiskuje tudi Slovenske železnice (SŽ). Gre za domnevno sporno preprodajo lokomotiv v Bosno in Hercegovino iz leta 2009. Sredi septembra so tako kriminalisti obiskali sedež družbe SŽ – Vleka in tehnika (VIT) in pridržali njenega direktorja Dušana Žičkarja. NPU je dokumentacijo o tem poslu od SŽ zahteval že na začetku. Po neuradnih informacijah Slodej ni imel operativne vloge pri zadnji preiskavi na SŽ.

Železnice pod drobnogledom

A kljub temu bi lahko njegov morebitni prihod na železnice sprožil kar nekaj vprašanj. Med drugim tudi, ali bi lahko organi odkrivanja v zadnjih letih odločneje ugriznili v kislo jabolko nekaterih spornih poslov SŽ. Spomnimo, na NPU so že v začetku lanskega leta prejeli več ugotovitev revizorjev, ki so pregledali del teh poslov. Med njimi so: domnevno sporna prodaja zemljišča na območju železniške postaje v Ljubljani, ki ga je od SŽ leta 2008 kupilo podjetje A. K. S. (tega so SŽ hkrati obvodno financirale, a je že leta 2010 končalo v stečaju); avantura z izvedenimi finančnimi instrumenti, pri katerih je SŽ svetoval finančnik Kamilo Lekše, z njimi pa so na železnicah ustvarili več kot štirideset milijonov evrov izgube; več poslov odvisne družbe SŽ – Železniško gradbeno podjetje (ŽGP), predvsem pri nakupih bukovih pragov in bakra...

Slodej za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv. Njegova posredna stična točka z Dušanom Mesom pa je SCT. Slodej naj bi bil namreč idejni (in operativni) začetnik preiskave zoper Ivana Zidarja, ki se je končala z afero Čista lopata. Ta je pomenila začetek konca Zidarjeve absolutne vladavine v domačem gradbeništvu. Prokurist SCT v njegovih zadnjih izdihljajih je bil Mes.