Gorenjska banka bo tako pridobila 1.315.166 novoizdanih delnic Gorenja, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Gorenja.

Omenjena poteza Gorenjske banke sodi v dokapitalizacijo Gorenja s stvarnimi vložki, ki so jo avgusta lani potrdili delničarji družbe. Gorenje si prizadeva, da bi v okviru tretje dokapitalizacije osnovni kapital povečalo do 9,68 milijona evrov oz. 2.320.186 novoizdanih delnic, kolikor je bilo določeno na skupščini.

Tokratna dokapitalizacija zajema pretvorbo terjatev finančnih institucij, ki so bile Gorenjeve upnice v času avgustovske skupščine, v delnice Gorenja.

Skupščina lani potrdila tri dokapitalizacije

Skupščina družbe je avgusta lani potrdila izvedbo treh dokapitalizacij, tokratna je tretja. S prvo in drugo dokapitalizacijo, ki sta bili izvedeni z denarnimi vložki, je družba uspešno pridobila skoraj 27 milijonov evrov svežega kapitala v Sloveniji in tujini.

Kot so še navedli v velenjski družbi, bodo v prihodnjih dneh začeli s postopki vpisa povečanja osnovnega kapitala v sodni register in izdaje delnic v Klirinško depotni družbi, vložili pa so tudi zahtevo za razširitev kotacije na Ljubljanski borzi pod ustreznimi odložnimi pogoji.

Največja posamična delničarja Gorenja sta Kapitalska družba, ki ima v lasti 3.998.653 delnic oz. 18,0898 odstotka družbe, in Panasonic, ki ima 2.320.186 delnic oz. 10,4965 odstotka Gorenjevega kapitala.