Geoplin čaka še odločba o kršitvi predpisov o konkurenci in prekrškovni postopek. Sklep AVK o kazni za Geoplin zaradi oviranja preiskave je potrdilo upravno sodišče, zato je sklep pravnomočen. Geoplin ima sicer še možnost vložitve zahteve za revizijo na vrhovno sodišče, ali bodo to storili, pa niso povedali, saj postopka ne komentirajo.

Zoper odločbo bodo uporabili vsa pravna sredstva

Pravijo le, da bodo »zoper odločbo uporabili vsa pravna sredstva«. Geoplin namreč ostaja v postopku zaradi izkrivljanja konkurence, AVK je dala kupcem in konkurenci čas do 1. avgusta, da predstavijo svoje očitke. Ta postopek predvideva še bistveno višje kazni, do 10 odstotkov letnega prometa.

Slab milijon evrov kazni zaradi oviranja preiskave je 0,2 odstotka letnega prometa Geoplina. V Geoplinu so si kazen prislužili s tem, da so morali preiskovalci na možnost vročitve sklepov o preiskavi čakati 54 minut, potem več kot tri ure na pregled pisarne člana uprave, Geoplin pa v vsem času preiskave (26 ur) preiskovalcem ni razkril, kje so originali pogodb, ki so bile predmet preiskave, še poroča Delo.

Morda še kazen zaradi izkrivljanja konkurence

Geoplin lahko doleti še kazen zaradi izkrivljanja konkurence. AVK mora v postopku ugotoviti kršitev, da ta postane pravnomočna, pa jo potrdi upravno sodišče. Nato steče prekrškovni postopek, kazen pa določi AVK. V primeru Geoplina kršitev še ugotavljajo, očitajo pa jim dolgoročne pogodbe za plin in kazni za kupce, ki so hoteli te pogodbe prekiniti. Kazni se stekajo v državni proračun.

Decembra lani je tako kazen kot Geoplin dobil tudi Pro Plus, kjer so preiskovalce v spremstvu varnostnika kar poslali iz stavbe. V primeru Pro Plusa sicer že teče prekrškovni postopek zaradi izkrivljanja konkurence.