Vse kaže, da želi Geoplin kljub postopku, ki ga je Agencija za varstvo konkurence (AVK) zoper družbo uvedla zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu plina, na njem v svojih rokah ohraniti večino vzvodov moči in vpliva.

To je mogoče razbrati iz zavez, ki jih je Geoplin že maja predložil agenciji. Te se namreč v veliki večini nanašajo le na nove pogodbe, ki jih bodo podpisovali z industrijskimi odjemalci, ne pa tudi na obstoječe pogodbe, ki se iztečejo v naslednjih letih. Pri teh v Geoplinu ponujajo le ohlapno zagotovilo, da jih bodo »poskušali spremeniti« z aneksi. V njih bodo – če bo obveljala Geoplinova volja – očitno ostale domnevno sporne določbe, ki zapirajo slovenski plinski trg. Na njem je imel Geoplin lani po podatkih agencije za energijo »le« še skoraj 58-odstotni tržni delež, kar je manj kot v letih 2011 in 2012. A pri tem velja opozoriti, da družba dejansko obvladuje več kot štiri petine nabavnega trga. V Slovenijo namreč uvozi kar 82 odstotkov vsega zemeljskega plina, ki ga nato proda več kot desetim distributerjem. Glede pogodb z njimi Geoplin ni ponudil nobenih zavez, kar so potrdili tudi na AVK.

Da so zaveze, ki jih je AVK ponudil Geoplin, veliko razočaranje, menijo tako njegovi konkurenti kot nekateri odjemalci, ki tega niso želeli javno komentirati. »Od danih zavez ne moremo pričakovati, da bodo odpravile domnevne kršitve zlorabe prevladujočega položaja na trgu zemeljskega plina, povečale trenutno konkurenčnost in omogočile kupcem svobodnejšo izbiro dobavitelja,« so prepričani v Elektru Energiji, družbi v lasti Elektra Ljubljana, ki je lani na slovenski trg uvozila simbolično količino plina.

Pri tem se sklicujejo na postopek, ki ga je Evropska komisija leta 2007 vodila v Belgiji zoper tamkajšnjo družbo Distrigas. Tej je med drugim naložila, da z industrijskimi odjemalci ne sme sklepati pogodb, ki bi bile daljše od petih let, še krajše (dve leti) pa so morale biti pogodbe, ki jih je družba podpisovala z distributerji. V Sloveniji pogodbe »trajajo« tudi do deset let. Prav tako Distrigas v pogodbe ni smel vključevati klavzul, ki bi omogočale tiho podaljšanje pogodb, vsako leto trajanja zavez pa je moral na trg vračati okrog 70 odstotkov količin predvidenih dobav po že sklenjenih pogodbah.

Pripombe na zaveze so agenciji do 1. avgusta, ko se je iztekel rok, posredovali tudi iz družbe Gen-I, ki je bila lani z 8,2-odstotnim deležem največji posamični konkurent Geoplina na trgu. »Ne le da te zaveze v ničemer ne odpravljajo monopolnega položaja Geoplina, ampak sploh ne izpolnjujejo minimalnih kriterijev iz sorodnih primerov,« je dejal Robert Golob, predsednik uprave Gen-I, ki je s predlanskim vstopom na trg in posledično pocenitvijo plina Geoplinu odžrla največji delež kolača.

Med odmevnimi primeri na evropskem trgu plina velja izpostaviti še postopek proti družbi Eon Ruhrgas. Leta 2006 ji je nemški regulator prepovedal sklepanje pogodb, ki pokrivajo najmanj 80 odstotkov potreb posameznega odjemalca, za obdobje, daljše od dveh let. Hkrati ji ni dovolil klavzul, ki s pomočjo obveznosti iz predhodne pogodbe omogočajo njeno podaljšanje.

Prav te naj bi bile po informacijah iz več virov sporne tudi v zadevi Geoplin. Izhajale naj bi iz tako imenovane klavzule »vzemi ali pusti«. Ta kupce ob sklenitvi pogodbe zavezuje k zakupu vnaprej določene količine plina, četudi je zaradi upada naročil ne potrebujejo, zato morajo ob morebitnem neprevzemu plina plačati kazen. Iz virov blizu odjemalcem je mogoče slišati, da so v Geoplinu te kazni »prelivali« tudi v bodoča pogodbena razmerja. Natančneje, plačilo teh kazni naj bi bili pripravljeni oprostiti kupcem pod pogojem, če ti po izteku pogodbe pri družbi naročijo dodatne pogodbene količine. AVK naj bi tudi preverjal, ali so si lahko kupci položaj v pogovorih z Geoplinom res izboljšali, če v času trajanja pogodbe s klavzulo »vzemi ali pusti« plina niso kupovali pri konkurentih.

Na Geoplinu, ki ga vodi Boštjan Napast, vsebine predlaganih zavez ne komentirajo. Pri tem so zanikali, da bi nekaterim odjemalcem ponujale dobropise in druge ugodnosti zato, da ti v postopku pred AVK ne bi posredovali svojih pripomb. Iz AVK so sporočili, da bodo pripombe na zaveze preučili v naslednjih tednih.