Podjetje Sol Intercontinental v solasti Petra Kotarja, ki naj bi po ugotovitvah kriminalistov od Alstoma prejelo najmanj tri milijone evrov provizij pri projektu TEŠ 6, bo moralo državi plačati več kot dva milijona evrov dodatnih davkov.

To je epilog davčnega pregleda, ki ga je finančna uprava (Furs) v podjetju začela že konec leta 2012. Takrat je pod drobnogled vzela za več milijonov evrov nakazil, ki jih je podjetje Sol Intercontinental opravilo v zadnjih letih. Med njimi naj bi bila tudi plačila slamnatim podjetjem in nakazila med družbami, ki jih lastniško obvladuje Kotar, eden od ovadenih v preiskavi TEŠ 6. Več družb v podizvajalskih verigah, ki vodijo do Kotarjevih podjetij, naj bi izdajalo fiktivne račune podjetjem, ki državi ne plačujejo izstopnega DDV (»missing traderji«). Medtem ko še vedno ni jasno, ali je Kotar s temi nakazali morda prikril tudi sledi za domnevno provizijo, ki naj bi jo prejel pri projektu TEŠ 6, so na Fursu odmerili Sol Intercontinentalu za skupaj skoraj dva milijona evrov dodatnega DDV in davka od dohodkov pravnih oseb. Podjetje, ki je v polovični lasti Barbare Kotar, hčere Petra Kotarja, bo moralo plačati še 37.000 evrov zamudnih in drugih obresti.

Pod plombo stanovanja v Portorožu in Ljubljani

Davčni dolg je Furs že pred časom zavaroval s sklepi, ki jih je vpisal na premoženje v lasti Sol Intercontinentala. Pod Fursovo plombo se je tako znašlo več nepremičnin. Med drugim dve stanovanji v Portorožu, veliki 130 oziroma 87 kvadratnih metrov, štirisobno stanovanje v Spodnji Šiški in manjše stanovanje v Ljubljani (Sol Intercontinental ga je leta 2006 kupil od Rudisa, ki za TEŠ 6 gradi razžvepljevalno napravo). Prav tako poslovni prostori pri Mostecu, v katerih ima sedež Kotarjevo podjetje CEE, ki je sodelovalo pri vseh fazah projekta TEŠ 6, in proizvodna hala, ki jo uporablja Kotarjeva družba STTIM, naslednica Strojne tovarne Trbovlje. Njene posle s Sol Intercontinentalom je zajel tudi Fursov davčni pregled. Po naših podatkih je tako podjetje Sol Intercontinental družbi STTIM med letoma 2006 in 2011 izdalo za skoraj 2,2 milijona evrov računov, ki jih je ta tudi plačala. Hkrati je Sol Intercontinental v istem obdobju na račun trboveljske družbe nakazal za skoraj 3,4 milijona evrov posojil. Peter Kotar je od maja 2012 prokurist družbe STTIM, pred tem pa je bil njen direktor.

Drugače kot pri nekdanjemu prvemu možu TEŠ Urošu Rotniku, ki mu je Furs v postopku ugotavljanja izvora premoženja odmeril dva milijona evrov dodatnega davka, so se davčni inšpektorji pri Kotarju omejili na njegova podjetja. Kriminalisti, ki so ovadbo v zadevi TEŠ 6 na specializirano državno tožilstvo vložili oktobra, so po naših informacijah že lani skušali ugotoviti, ali je v finančnih transakcijah Kotarjevih podjetij »izginila« tudi domnevna trimilijonska provizija, ki naj bi jo Sol Intercontinental prejel od Alstoma.

Pogodbe z Alstomom, stornirani računi in gotovina

Spomnimo, Kotarjevo podjetje je z dvema družbama iz skupine Alstom, ki domujeta v Švici, podpisalo dve pogodbi o svetovanju. Prvo že decembra 2006, le mesec dni pred tem, ko je Kotarjevo podjetje CEE pripravilo razpisno dokumentacijo za izbiro dobavitelja tehnološke opreme za TEŠ 6. Drugo pogodbo je Sol Intercontinental podpisal julija 2009, Alstomu pa je v naslednjih mesecih izstavil tudi dva računa v skupni vrednosti okrog 475.000 evrov. Oba je Kotar, ki teh informacij javno ni nikoli komentiral, naknadno storniral.

Kotarjeva podjetja so sicer med letoma 2006, ko se je projekt TEŠ 6 začel pripravljati, in 2009, ko je TEŠ Alstomu nakazal prvo tranšo plačila za opremo v višini sto milijonov evrov, izpeljala večje število transakcij. Sol Intercontinental je tako v tem obdobju nakazal skoraj 400.000 evrov podjetju M-Projekt, ki je bilo uradno registrirano za poslovno svetovanje, a ni imelo zaposlenih, ugasnilo pa je že leta 2008. Skupaj je od Kotarjevih podjetij prejelo okrog 900.000 evrov, ki naj bi jih nakazalo v tujino. S slamnatimi podjetji je posloval tudi CEE. Eden od njegovih »poslovnih partnerjev« je bilo tudi podjetje Vaja, ki je pomagalo črpati denar iz SCT Ivana Zidarja.

Peter Kotar, pred leti eden najvplivnejših lobistov v domači energetiki, in njegov sin Boštjan Kotar, ki so ga kriminalisti prav tako ovadili v zadevi TEŠ 6, sta leta 2007 na svoje račune položila okrog 270.000 evrov gotovine. Samo prvi med junijem in julijem 2007 približno 156.000 evrov. V istem obdobju – med aprilom in avgustom 2007 – je to počel tudi Uroš Rotnik. Ta je v tem času na račun več kot dvajsetkrat položil po 12.500 evrov, v davčnem postopku pa je ves čas zatrjeval, da gre za denar iz drugih zasebnih poslov.